Srbsko kývlo Rusům na Turkish Stream

Bělehrad – Srbsko souhlasí se svou účastí v ruském projektu plynovodu Turkish Stream, kterým má proudit ruský plyn do Evropy přes Turecko. Po setkání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem to řekl srbský ministr zahraničí Ivica Dačić. O plynovod mají podle Lavrova zájem i další země.

„V tuto chvíli můžeme vyjádřit naši ochotu projektu se účastnit, protože potřebujeme spolehlivé dodávky plynu,“ citovala Dačiče agentura TASS. Ministr dodal, že Srbsko se zajímá o všechny další možnosti dodávek plynu, když Rusko opustilo projekt plynovodu South Stream. Lavrov dodal, že Evropská unie by měla projekt plynovodu Turkish Stream podpořit, protože prý posílí energetickou bezpečnost Evropy. Podle něj mají zájem o plynovod také další země v regionu, jako je Řecko, Maďarsko a Makedonie.

Gazprom hodlá na hranici Turecka a Řecka vytvořit uzel, přes který chce dodávat do Evropy 47 miliard krychlových metrů plynu ročně. Ruský prezident Vladimir Putin při telefonickém rozhovoru s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem na začátku května uvedl, že Rusko je ochotno zajistit financování řeckým firmám, které se na prodloužení projektu Turkish Stream za turecké hranice budou podílet.

Plynovod Turkish Stream by totiž mohl pokračovat do Řecka. O případné účasti Atén jednal v polovině dubna řecký premiér Tsipras při návštěvě Moskvy přímo s Vladimirem Putinem. „Řecko by se mohlo stát jedním z velkých distribučních center plynu. Napomohlo by to značným investicím do řecké ekonomiky a tím i vytvoření pracovních míst,“ uvedl ruský prezident.

Plynovody
Zdroj: ČT24

Gazprom začal na plynovodu Turkish Stream pracovat poté, co koncem loňského roku kvůli neshodám s Evropskou unií odstoupil od projektu South Stream. Ten měl obcházet Ukrajinu a přivádět ruský plyn přes Černé moře na Balkán. Turkish Stream má mít stejně jako South Stream kapacitu 63 miliard krychlových metrů ročně.

Ruské dodávky plynu dnes pokrývají zhruba třetinu spotřeby Evropské unie. Ta se ale snaží svou závislost na ruském plynu snížit. Vztahy mezi EU a Ruskem se navíc loni kvůli ukrajinské krizi výrazně zhoršily, což na konci loňského roku vedlo ke zrušení projektu South Stream. Gazprom loni oznámil, že vybuduje nové potrubí do Turecka tak, aby se vyhýbalo Ukrajině, s tím, že ruská strana plánuje ukončit tranzit plynu přes Ukrajinu do Evropské unie v roce 2019. A ruský ministr energetiky Alexandr Novak to v Berlíně potvrdil, když řekl, že Rusko neplánuje uzavřít s Ukrajinou novou dohodu o tranzitu plynu do Evropy, až v roce 2019 vyprší současná desetiletá smlouva. Přes Ukrajinu nyní proudí zhruba 40 procent ruského vývozu do Evropy.