Odbory píšou Babišovi: Neblokujte poštovní novelu, přijdeme o práci

Praha – Nechceme, aby došlo k masovému propouštění na České poště, proto už nechte projít návrh novely poštovního zákona – k tomu vyzvali ministra financí Andreje Babiše (ANO) zástupci poštovních odborů. Otevřený dopis podepsalo přes 8500 zaměstnanců pošty, což je více než čtvrtina všech pracovníků podniku. Dopis odbory v pondělí doručily na ministerstvo financí.

Babiš byl na setkání ministrů financí Evropské unie v Bruselu, a proto si dopis nemohl převzít. „Nicméně se s dopisem seznámí, až se na ministerstvo vrátí,“ řekl mluvčí rezortu Radek Ležatka. V Bruselu Babiš novinářům řekl, že nátlak prostřednictvím odborů je „klasický systém“. Odborářům prý připomene, že pošta nyní za 50 milionů korun chystá marketingový tendr, jehož zrušením by mohla začít šetřit.

Novela zásadně mění financování ztrát České pošty. Podle nového návrhu by ztráty z poskytování základních poštovních služeb, které si u pošty objednává stát, měla hradit státní kasa. V současnosti by měl náklady pokrýt kompenzační fond, do kterého mají přispívat všichni hráči na trhu, tedy nejvíc Česká pošta. Ministr Babiš je ale přesvědčen, že je na tom pošta finančně dobře, a není tedy potřeba, aby ji dotoval státní rozpočet. Na adresu instituce zároveň uvedl, že nehospodaří racionálně a transparentně a měla by začít šetřit. Přijetí zákona pak podmínil prověrkou jejího hospodaření.

Aby pošta letos zůstala v zisku, potřebovala by zhruba půl miliardy korun. Loni jí zisk klesl o pětinu na 241 milionů. Letos ale podle Babiše za první čtvrtletí vykázala zisk 150 milionů korun a na účtech má dvě miliardy. Předseda Koordinačního odborového výboru České pošty Karel Koukal ale upozorňuje, že 150 milionů je dáno pouze tím, že se někde šetří. „V podnicích, jako je Česká pošta, se vždy šetří na nákladech. A co se týče té druhé sumy, tak se celkem pozastavuji nad tím, že ministr financí může publikovat, že Česká pošta má někde dvě miliardy, které může použít. To snad každý normální hospodář s objemem rozpočtu 20 miliard bezpodmínečně nějakou rezervu mít musí, jinak by nemohl podnik řídit a nějak vést do budoucnosti,“ poznamenal

Státní podnik Česká pošta patří k největším zaměstnavatelům v zemi a v současnosti v ní pracuje kolem 32 tisíc lidí. Od roku 1993 propustila 17 tisíc zaměstnanců. Pošta v současné době provozuje 3200 poboček. Do deseti let ale plánuje čtyři pětiny z nich převést na smluvní partnery v podobě franšíz. Tím chce ušetřit několik set milionů korun ročně.

Státní firma má nyní o jedenáct set provozoven víc, než jí ukládá minimum stanovené telekomunikačním úřadem. Ministerstvo vnitra, pod které pošta spadá, žádnou z poboček rušit nechce. Současný systém hrazení ztrátových služeb pošty ale nefunguje. Za rok 2013 uznal telekomunikační úřad o miliardu míň, než si podnik nárokoval. Vedení a zaměstnanci pošty proto věří, že úřad i ministr financí svoje rozhodnutí nakonec přehodnotí. Pokud by novela nebyla přijata, pošta by podle Koukala musela dál snižovat osobní náklady a redukovat pobočky. „Snižovat osobní náklady znamená snižovat zaměstnanost, snižovat zaměstnanost znamená propouštět,“ uvedl s tím, že pošta by během deseti let mohla přijít až o 8000 lidí.

Odbory proto v případě nepřijetí novely podniknou další kroky. „Určitě to nebudou stávky. Určitě to nebudou takové věci, které by ohrozily samotnou existenci pošty,“ ujišťuje Koukal. Podle prezidenta jedné z menších odborových organizací na poště, Federace výkonných zaměstnanců ČR, Miroslava Prokopa ale nebyl dopis dostatečně projednán všemi poštovními odborovými svazy. „Dle mého osobního názoru se jedná o akci, která v této podobě nebude mít žádný přínos pro zaměstnance. Pouze má posílit pozici vedení České pošty,“ podotkl.