Moje firmy už se chystají na arbitráž proti Česku, potvrdil senátor Valenta

Praha – Kyperské společnosti, přes které senátor Ivo Valenta ovládá svůj loterijní holding Synot, zahájily kroky k mezinárodní arbitráži proti českému státu. V Otázkách Václava Moravce to potvrdil sám Valenta. O jakou částku se firma Synot soudí, ale odmítl sdělit. Podle Lidových novin to jsou stovky milionů korun.

Společnosti Synot vadí, že v některých obcích přišla o dlouhodobé licence na provoz videoloterijních terminálů. Povolení na deset let zrušilo ministerstvo financí na základě nalezů Ústavního soudu z let 2011 a 2013, aby tak vyšlo vstříc obcím, které chtěly hazard na svém území regulovat samy a herny vykázat. Provozovatelé terminálů si nyní nárokují ušlý zisk.

Firmy podle Valenty od arbitráže ustoupí, pokud ministerstvo nechá licence v platnosti do původního termínu, tedy do roku 2017. „Cesta k diskuzi je vždycky. Na Slovensku byl ten samý případ, kdy platily pětileté licence. Když pak obce vydaly vyhlášky, nechaly ty licence dojet,“ popsal senátor.

Zároveň si postěžoval na to, že když zástupci kyperských firem přijeli nedávno na české ministerstvo financí k dohodnutému jednání o smíru, pracovníci úřadu je nepřijali. „To se ještě nikdy nestalo, že by stát nepřijal zástupce firmy, která přijela jednat o nějakém smíru nebo vysvětlit si pozice. Takovou chybu nemůže úředník udělat,“ podotkl Valenta.

Náměstek ministra financí Ondřej Závodský řekl, že o žádné takové schůzce neví. Záležitost je podle něj v gesci právního odboru ministerstva financí. „Kolegové z ministerstva financí jsou naprosto korektní lidé a nevěřím, že by se věci staly tak, jak je pan senátor líčí. Já sám jsem s ním o problematice několikrát jednal, nicméně naše stanoviska jsou natolik rozdílná, že nevěřím, že by se je dalo nějakým jednoduchým způsobem sblížit,“ uvedl Závodský.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Lidové noviny v dubnu napsaly, že Valentovy firmy chtějí po státu odškodné ve výši stovek milionů korun. Na počátku letošního roku podle deníku uplynula lhůta pro smírné řešení a v březnu resort financí obdržel dopis, že arbitráž přijde v dohledné době (více zde).

„Jde o společnosti WCV World Capital Ventures Cyprus Limited a Channel Crossings Limited, které na území České republiky investovaly prostřednictvím společností náležejících do skupiny Synot. Dle tvrzení žalobců se výše požadovaného odškodného bude pohybovat ve stovkách milionů korun,“ sdělil deníku mluvčí úřadu Radek Ležatka. List dále uvedl, že pro Valentu pracuje bývalý šéf ministerského odboru mezinárodní ochrany investic Radek Šnábl.

Firmu Synot založil Ivo Valenta společně s otcem a bratrem v roce 1991. Zpočátku se zaměřovala na provozování výherních automatů, nyní podniká i v dalších oblastech. Její vrcholový management sídlí na Kypru. Skupina již expandovala do 13 zemí, zaměstnává asi 3000 lidí a její roční obrat se pohybuje kolem 12 miliard korun. Valenta vstoupil také do politiky, když byl loni na podzim zvolen senátorem za Uherskohradišťsko.