Plynovod Turkish Stream zřejmě ožije

Moskva - Ruská plynárenská společnost Gazprom se dohodla s Tureckem na zahájení dodávek prostřednictvím plánovaného plynovodu Turkish Stream. Podle dnešního sdělení firmy je zahájení plánováno na prosinec příštího roku.

Dohoda podle agentury Reuters představuje pro Gazprom důležitý posun, protože Turecko dříve vyjadřovalo obavy z přílišné závislosti na energetických dodávkách z Ruska. „Pokud někdo pomýšlí na zablokování Turkish Streamu…, pak je to velmi vážná chyba. Tento plyn může jít na další trhy,“ prohlašoval v půlce dubna šéf ruského monopolního vývozce plynu Gazprom Alexej Miller směrem k Evropské unii, která plynovod vnímá jako politický projekt, jež má oslabit Ukrajinu a zvýšit závislost EU na Rusku.

Gazprom začal na plynovodu Turkish Stream pracovat poté, co koncem loňského roku kvůli neshodám s Evropskou unií odstoupil od projektu South Stream. Ten měl obcházet Ukrajinu a přivádět ruský plyn přes Černé moře na Balkán. Turkish Stream má mít stejně jako South Stream kapacitu 63 miliard krychlových metrů ročně.

Plynovod
Zdroj: ČTK/AP/Bela Szandelszky

Gazprom hodlá na hranici Turecka a Řecka vytvořit uzel, přes který chce dodávat do Evropy 47 miliard krychlových metrů plynu ročně. Ruský prezident Vladimir Putin dnes podle sdělení Kremlu při telefonickém rozhovoru s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem uvedl, že Rusko je ochotno zajistit financování řeckým firmám, které se na prodloužení projektu Turkish Stream za turecké hranice budou podílet.

Plynovod Turkish Stream by totiž mohl pokračovat do Řecka. O případné účasti Atén jednal v polovině dubna řecký premiér Tsipras při návštěvě Moskvy přímo s Vladimirem Putinem. „Řecko by se mohlo stát jedním z velkých distribučních center plynu. Napomohlo by to značným investicím do řecké ekonomiky a tím i vytvoření pracovních míst,“ uvedl ruský prezident.

Plynovody
Zdroj: ČT24

Ruské dodávky plynu dnes pokrývají zhruba třetinu spotřeby Evropské unie. Ta se ale snaží svou závislost na ruském plynu snížit. Vztahy mezi EU a Ruskem se navíc loni kvůli ukrajinské krizi výrazně zhoršily, což na konci loňského roku vedlo ke zrušení projektu South Stream. Gazprom loni oznámil, že vybuduje nové potrubí do Turecka tak, aby se vyhýbalo Ukrajině, s tím, že ruská strana plánuje ukončit tranzit plynu přes Ukrajinu do Evropské unie v roce 2019. A ruský ministr energetiky Alexandr Novak to v Berlíně potvrdil, když řekl, že Rusko neplánuje uzavřít s Ukrajinou novou dohodu o tranzitu plynu do Evropy, až v roce 2019 vyprší současná desetiletá smlouva. Přes Ukrajinu nyní proudí zhruba 40 procent ruského vývozu do Evropy.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem pro řadu evropských zemí včetně České republiky. Gazprom zároveň nyní čelí obvinění Evropské komise, že zneužívá svého dominantního postavení ve střední a východní Evropě a porušuje evropská pravidla hospodářské soutěže. Gazprom to ale odmítá s tím, že obvinění je nepodložené, nicméně zhruba do poloviny července musí do Bruselu zaslat odpovědi na vznesené námitky. Ruská vláda doufá v nalezení kompromisu.