Babiš proti biopalivům, nechce prý poslouchat ´Kalouskovy lži´

Hnutí ANO připravilo návrh zákona, podle kterého má skončit daňová podpora biopaliv. Píšou o tom Hospodářské noviny. Zrušení podpory prosazuje opoziční TOP 09, se kterou se tak ministr financí a zároveň vlastník Agrofertu dostal do střetu. Právě Andrej Babiš (ANO) ale přípravu normy nyní inicioval, protože už prý nechce poslouchat Kalouskovy lži a demagogii. Sněmovní rozpočtový výbor ale ukončení biopaliv sněmovně nedoporučil.

„Souhlasím s ukončením daňové podpory biopaliv, protože už nechci poslouchat Kalouskovy lži a demagogii. Stát nebude dotovat vysokoobjemová biopaliva a ušetří 1,5 miliardy ročně. Zaplatí to občané a přepravní firmy v cenách. Poděkovat můžou Kalouskovi,“ uvedl podle Hospodářských novin ministr financí Andrej Babiš (ANO). Hnutí ANO tak připravilo návrh zákona, podle kterého k 30. červnu skončí daňová podpora biopaliv. Zatím totiž sněmovna na začátku dubna bez výsledku projednávala vládní návrh zákona o spotřebních daních, který řeší podporu biopaliv v ČR po 30. červnu. Rozpravu tehdy provázela rozsáhlá kritika opozice na adresu Babiše za údajný střet zájmů.

Sněmovní rozpočtový výbor však dnes sněmovně nedoporučil, aby návrh, který by k letošnímu pololetí ukončil daňovou podporu biopaliv, podpořila. Pro doporučující stanovisko k pozměňovacímu návrhu, který předložil exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), nehlasoval dostatek členů výboru. Většina z nich se zdržela. Místopředseda vládního hnutí ANO Jan Volný upozornil, že poslanci nehlasovali proti, ale že se zdrželi. „Myslím si, že na plénu se to rozhodne,“ dodal Volný. Podle Kalouska však poslanci ANO v rozporu se svými veřejnými prohlášeními nepodpořili ukončení daňové podpory biopaliv a dál prosazují „Babišův tunel v objemu devíti miliard korun.“

  • "Pokud se toto daňové zvýhodnění zruší, tak bude stejná sazba jako u automobilového benzínu. A pokud bude výchozí surovina, to znamená bioetanol, dražší, ať už z důvodu, že se zastaví podpora, nebo například kvůli neúrodě, tak se může stát, že biopaliva budou méně konkurenceschopná vůči klasickým fosilním palivům," uvedl Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.

Rozpočtový výbor se dnes touto novelou zabýval jako garanční výbor a dával poslancům svá doporučení k jednotlivým pozměňovacím návrhům. Nyní už zákon čeká závěrečné schvalování ve sněmovně.

Babiš vlastní skupinu Agrofert, která patří mezi největší tuzemské dodavatele biopaliv. Kritici mu proto vyčítají, že další podporou biopaliv pomůže Agrofertu k vyšším prodejům. Babiš to odmítá a sám uvedl, že bude hlasovat proti tomuto zákonu.

Po ukončení podpory nejvýrazněji volá opoziční TOP 09, s jejímž místopředsedou Miroslavem Kalouskem se tak Babiš dostal do sporu. Exministr financí Kalousek chce rovněž navrhnout ukončení daňového zvýhodnění biopaliv k letošnímu 30. červnu také. V tento den končí dosavadní program podpory biopaliv schválený Evropskou komisí. Nový program podpory schválila vláda vloni, ale ve sněmovně narazil na potíže.