Volkswagen chce ovládnout trh s kamiony

Hannover – Největší výrobce aut v Evropě, německý Volkswagen, se rozhodl vytvořit nový holding pro nákladní automobily, do kterého převede své značky MAN a Scania. Jde o další splněný bod z dlouhodobého plánu společnosti stát se největším evropským výrobcem kamionů. Vytvoření holdingu je podle agentury DPA prvním krokem k decentralizaci řízení celé skupiny Volkswagen.

Truck & Bus GmbH, jak se jmenuje nový holding, bude koordinovat strategii firmy v oblasti nákladních značek, včetně nákupu, vývoje a lidských zdrojů, uvedla společnost v prohlášení zveřejněném těsně před začátkem valné hromady. Ta bude zřejmě velmi napjatá, vzhledem k nečekanému odchodu Ferdinanda Piëcha z funkce předsedy dozorčí rady před deseti dny. Holding bude mít také vlastní dozorčí radu.

Ferdinand Piëch: Automobilový vizionář i umanutý despota

Během posledních deseti let vynaložil Volkswagen miliardy eur na zvýšení svého podílu ve ve švédské společnosti Scania a ve firmě MAN. Cílem bylo snížení nákladů a zlepšení postavení na trhu na úkor konkurenčních firem Daimler a Volvo.

Nákladní auta by mohla inspirovat zbytek Volkswagenu

Decentralizace této části Volkswagenu by mohlo být podle mnohých vzorem i pro jiné části skupiny. „Potřebujeme v koncernu jasné struktury, aby bylo možné jednat rychle a flexibilně v jednotlivých oblastech,“ prohlásil šéf odborů Volkswagenu Bernd Osterloh, který bude členem dozorčí rady nového holdingu. Spojení by podle něj mělo přinést užší propojení značek, kratší rozhodovací procesy a rychlejší postup při změnách.

Součástí nového holdingu je Scania a MAN
Zdroj: Fabian Bimmer/ČTK/AP

Volkswagen převede do nového holdingu veškerý svůj podíl ve Scanii, která vlastní 75,28 procenta hlasovacích práv ve společnosti MAN. Součástí holdingu má být podle agentury Reuters také divize dodávkových aut hlavní značky VW. Ředitelem holdingu pak bude Andreas Renschler.

Koncern Volkswagen vlastní 12 automobilových značek. Patří do něj značky osobních aut Volkswagen, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Porsche, nákladní MAN a Scania, užitkové vozy Volkswagen a motocykly Ducati.

Vydáno pod