Na Ukrajinu teď teče z Ruska dvakrát více plynu

Dodávky ruského zemního plynu na Ukrajinu se začátkem května zdvojnásobily. Zvýšily se zároveň i dodávky plynu z Ruska do evropských zemí. Vyplývá to z údajů o toku plynu a ze sdělení činitelů, které dnes citovala agentura Reuters. Rusko a Ukrajina před více než měsícem podepsaly smlouvu o dodávkách plynu na Ukrajinu ve druhém čtvrtletí.

Ukrajinský státní plynárenský podnik Naftogaz začal k pátku 1. května odebírat od ruského monopolního vývozce zemního plynu Gazprom 19,5 milionu krychlových metrů plynu denně, tedy dvojnásobek toho, co dovážel v dubnu. Uvedl to mluvčí ukrajinské státní společnosti Ukrtransgaz. V souvislosti s tím Ukrajina údajně snížila dovoz plynu ze Slovenska, Polska a některých dalších evropských zemí o téměř polovinu na 21 milionů krychlových metrů. Původně z Evropské unie odebírala 38 milionů kubíků denně.

Gazprom a Naftogaz právě na začátku letošního dubna podepsaly smlouvu o dodávkách plynu na Ukrajinu ve druhém čtvrtletí. Cena byla stanovena na 248 dolarů za 1000 metrů krychlových, což je méně, než Ukrajina platila v prvním čtvrtletí, a méně, než je cena za zpětné dodávky ruského plynu z evropských zemí. Tyto zpětné toky byly zavedeny v rámci balíku opatření, která iniciovala Evropská unie. Měly zajistit dodávky plynu na Ukrajinu poté, co jí Rusko loni v červnu přestalo dodávat plyn kvůli sporům o cenu a kvůli dluhům, které měla Ukrajina za předchozí ruské dodávky. Zásobování Moskva obnovila až díky říjnové dohodě.

Na začátku května stouply i dodávky ruského plynu do EU. Údaje ze služby Eikon provozované společností Thomson Reuters ukázaly, že do 2. května se tok ruského plynu do Evropy zvýšil na 345 milionů krychlových metrů denně. O tři dny dříve tok dosahoval zhruba 318 milionů krychlových metrů denně. Nárůst toku plynu určeného pro Evropu by mohl odrážet i širší změny, které pronikají na trh s plynem po nedávném kolapsu světových cen ropy, napsal Reuters.

Vydáno pod