Matky samoživitelky balancují na hraně chudoby

Praha - Už tento rok bude hrstka nejbohatších lidí vlastnit víc než zbytek planety. A i když se Česká republika řadí k bohatému západnímu světu a také v rámci něj je na tom velmi dobře, i v Česku žijí lidé pod hranicí chudoby. A tou nejohroženější skupinu, která na této hranici neustále balancuje, jsou matky samoživitelky.

Nejvíce zadlužených žen v produktivním věku žije v Ústeckém, Středočeském a Moravskoslezském kraji. Nejohroženější z nich jsou matky samoživitelky; podle šéfa Poradny při finanční tísni Davida Šmejkala tvoří desetinu všech klientek, které poradna přijme.

  • "Já vlastně nepobírám nic, jenom pečovatelské příspěvky, které beru na děti. Z toho se pak zaplatí bydlení, zaplatí se svozy Tomáškovi do školy a školné. Postižený člověk nemá nic zadarmo. Nic. Ani pomůcky vám nehradí, jenom jejich část zaplatí pojišťovna," říká Andrea Babišová, samoživitelka, která má tři děti, z toho dvě těžce postižené. 

FOKUS VM: Chudí versus bohatí? Majetek je o odpovědnosti, říká český miliardář

Zadlužené ženy ve věku 35–44 let
Zdroj: ČT24

Zatímco úplná rodina vydá za bydlení, ošacení a stravu v průměru 37 procent svých příjmů, samoživitelky téměř polovinu. Aby mohly zajistit sobě a svým dětem základní potřeby, vykrývají ženy nedostatečné příjmy nejčastěji půjčkami ve výši 20 až 30 tisíc korun. „Chtějí jim dopřát stejný komfort, jaký mají děti z tzv. úplných rodin, a proto vydávají více, než mohou,“ vysvětluje Markéta Fixová, mluvčí společnosti KRUK ČR.

Pokud se ženy dostanou do finanční tísně a nezvládají dluhy splácet, měly by kontaktovat hlavně rodinu a dluhovou poradnu. A samozřejmě i věřitele, který může změnit splátkový kalendář na přijatelnější částky.

Česko je vůči chudobě zatím odolné

Být chudý znamená v Evropské unii pobírat méně než 60 % medianu průměrného příjmu domácnosti vyděleného počtem jejích členů. V každé zemi je proto hranice chudoby jiná.

  • V Česku na tuto hranici (116 093 korun za rok) nedosáhlo v roce 2013 8,6 % lidí, což byl nejlepší výsledek v celé EU.
  • Nejhůře na tom byli Řekové, kde se přes hranici chudoby nedokázalo přehoupnout 23,1 %.
  • Evropský průměr byl 16,6 %.