Brusel dotuje chůvy: Rodiče zaplatí jenom dvacetikorunu

Praha – Ještě před několika lety si ženy najímaly chůvy proto, aby měly trochu volného času. Dnes ale potřebují „tety na hlídání“ z jiného důvodu – po rodičovské dovolené se chtějí vrátit do práce a školka se jim o děti do večera nepostará. V Praze mohou matky od ledna ušetřit díky programu dotovanému z Evropského sociálního fondu. Teta na hlídání je díky službě Domácí chůva vyjde na pouhou dvacetikorunu.

Dotovaná chůva vyjde rodiče na dvacetikorunu (zdroj: ČT24)

„Bez této služby bych to zvládala těžko. Takovýto rozsah hlídání bych si dovolit opravdu nemohla, takže jsem za službu ráda,“ popisuje své zkušenosti Zuzana Benetková, s jejímž dvouletým Vincentem si chodí po školce hrát teta Blanka. Chůvě zaplatí za každou hodinu hlídaní dvacet korun, zbylých zhruba 80 korun pak hradí evropské fondy. Ne všichni rodiče se ale mohou programu zúčastnit. „Hlídáme pouze maminkám, které nastupují do pracovního procesu po rodičovské dovolené, případně si udržují touto službou svoji profesi,“ vysvětluje manažerka projektu Domácí chůva Dana Zichová.

Přitom ještě před několika lety vyhledávaly ženy služby chův z jiných důvodů než kvůli práci. „Větší procento bylo maminek, které si chůvu braly, aby si udělaly své osobní volno. Nebo aby si mohly dojít třeba na nákup. V současné době to je více než 90 procent klientů, kteří chtějí chůvu z důvodú pracovních,“ uvedla majitelka agentury na hlídání dětí Petra Volfová.

Zájem o dotované hlídání je obrovský, v současné době ho využívá přibližně třicet rodin. Bez podpory by je ale chůva vyšla minimálně o sto korun víc. Každá rodina má nárok na 70 zlevněných hodin s tím, že po jejich vyčerpání se už nemohou programu, který poběží do října, znovu zúčastnit. Většina z nich si ale chůvu najímá dál, tentokrát za plnou cenu přibližně 120 korun za hodinu.

Vydáno pod