Loga cenných značek padělatelé skrývali pod falešnou vrstvou

Jihomoravští celníci v minulém týdnu zajistili tisíce padělků v hodnotě skoro jedenáct milionů korun, výrobní zařízení i hotovost. Padělky bot třeba skrývaly ceněné logo pod falešnou vrstvou. Navíc se celníkům podařilo zajistit tři podezřelé, kterým hrozí až tři roky vězení.

Na případu celníci pracovali již od podzimu roku 2014, než se jim skupinu a celou její činnost podařilo dostatečně zmapovat. Minulý pátek zasáhli. Skupina podezřelých měla nakupovat zboží, vlastními silami vyrábět loga ochranných známek, aplikovat je na zboží, zboží dále distribuovat prodejcům a sama ho i prodávat. Loga světoznámých firem přitom třeba schovávali pod falešnou vrstvou s jiným logem.

Celníci ukazují, jak padělaná obuv skrývala známá loga (zdroj: ČT24)

Při domovní prohlídce na Znojemsku celníci našli skoro pět tisíc kusů oblečení, bezmála tři a půl tisíce peněženek, kabelek a bot a několik desítek kusů hodinek. Vedle toho našli i prostředky pro falšování značek produktů. Byly mezi nimi textilní nášivky, fólie pro výrobu log a vyřezávací stroj na tyto fólie. „Odhalení dílny považujeme za velký úspěch. Něco takového se nám podaří ojediněle,“ řekla mluvčí jihomoravských celníků Lada Temňáková.

Ze spáchání trestného činu jsou podezřelí tři cizinci. Hrozí jim odnětí svobody až na dva roky, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.