Fondy druhého důchodového pilíře se asi uzavřou pro nové klienty

Praha - Fondy druhého důchodového pilíře se pravděpodobně v červnu uzavřou pro nové klienty. Předpokládá to vládní novela, kterou schválila sněmovna. Jde o první krok ke zrušení tohoto způsobu spoření na penzi.

Opoziční občanští demokraté neuspěli s návrhem, jenž by zachoval nynější stav a lidé by
se mohli do fondů nadále hlásit. Předloha míří k posouzení do Senátu.

Tento dobrovolný pilíř spočívá v tom, že lidé si mohou převést tři procenta odvodů z průběžného státního systému do vlastního spoření u penzijních společností. Další dvě procenta musí přidat ze svého. Druhý pilíř skončí k 1. lednu 2016, ale naspořené peníze dostanou klienti až na podzim.

Kritici druhého pilíře tvrdí, že ze státního financování vyvádí peníze. Druhý pilíř zavedla někdejší pravicová vláda Petra Nečase (ODS) s tvrzením, že objem peněz na důchody díky němu poroste. Sociální demokraté už tehdy avizovali, že až budou ve vládě, druhý pilíř zruší. Jeho autoři říkají, že právě tato rétorika způsobila malý zájem o vstup do fondů. Současná pravicová opozice vytýká vládní koalici to, že nenabídla žádnou alternativu.

  • Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP 09 považuje rušení druhého pilíře „nejenom za zbytečný, ale i škodlivý“. „Respektoval bych vládu, která ruší druhý pilíř, ale zároveň nabízí alternativu. Ale vláda ruší druhý pilíř a nemá žádnou alternativu, kterou by dokázala promítnout do penzijního systému - jak princip zásluhovosti, tedy to, že někdo, kdo hodně platí, tak má mít také větší důchod, tak princip solidarity, tedy to, že někdo nemůže úplně živořit. Tyto dva principy nemůžete dostatečně akcentovat v jednom jediném průběžném pilíři, který vláda zachovává. A když vláda nemá jinou alternativu než tu, kterou ruší, tak je to vláda, která jde zpátky, nikoliv dopředu,“ uvedl.

Podle Miroslava Kalouska je ve druhém pilíři tolik lidí z toho důvodu, že „ČSSD velmi úspěšně před volbami vyděsila všechny potenciální účastníky druhého pilíře, neboť vyhrožovala že ho zruší, aniž říkala jak“. „Lidé tak logicky měli strach, že o své peníze přijdou. Kdyby řekla, že ho nezruší, rázem by se tam objevilo milion pojištěnců,“ konstatoval Kalousek.

  • Vedoucí katedry Veřejné ekonomiky z Vysoké školy finanční a správní Jaroslav Vostatek souhasí se zrušením druhého pilíře. „Je to ekonomický nesmysl a dalo se ho navíc i zneužít,“ říká. 
Naděje na dožití
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Nynější novelu vláda zdůvodňuje tím, že se sníží administrativní nároky na vypořádání peněz klientů fondů. Nebude ani růst objem peněz, které by v souvislosti s případným vstupem dalších lidí do druhého pilíře nebyly odvedeny do státního rozpočtu. Občanští demokraté pochybují o tom, že tyto údajně spekulativní vstupy do fondů existují. Podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury je současný zákon zbytečný a jen zaplevelí právní řád.

Střadatelé, kterým skončí druhý pilíř, si mohou vybrat ze tří možností. Buď si nechají peníze převést na bankovní účet, nebo jim přijdou prostřednictvím složenky, nebo je převedou na tradiční penzijní připojištění. Vložené prostředky jim budou penzijní fondy vyplácet od poloviny října do konce roku 2016.

  • Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zdůrazňuje, že druhý pilíř byla od začátku zpackaná část důchodové reformy. „Ve skutečnosti se do něho nikdo nehlásí, v posledním roce tam byly pohyby v řádu pouhých několika set lidí, takže je to v zásadě jakýsi apendix, který, jak doufám, současná vláda odstraní. Našim cílem bylo zabránit spekulacím, snahám některých přihlásit se do něho na poslední chvíli, a ne s cílem si dlouhodobě spořit, ale získat na poslední chvíli nějaké výhody od státu. Ve druhém kroku předpokládám, že ministerstvo financí by mělo předložit návrh na zrušení druhého pilíře. A doufám, že to udělá co nejdříve, ještě letos, abychom se mohli soustředit na rozvoj stávajícího třetího pilíře, o který zájem je,“ vysvětlil Sobotka.  

Premiér Sobotka se neobává, že by lidé mohli rozhodnutí o zrušení pilíře napadnout u soudu. Podle něho nemají důvod, protože o nic nepřijdou. „Nikdo se jim nechystá zabavit finanční prostředky jako třeba v Polsku,“ dodává.  

Sobotka zároveň uvedl, že v Česku by měl být podle něho zachován stávající důchodový systém založený na průběžném financování, kdy lidé ekonomicky aktivní příspívají těm již neaktivním. „Vedle toho tady máme dobrovolné spoření v rámci třetího pilíře a tam já bych byl rád, kdybychom rozšířeili možnosti a především zvýšili podporu zaměstnavatelům, kteří budou přispívat svým zaměstnancům,“ vysvětluje Sobotka. Právě o tom se nyní má vést diskuze. A to jak v rámci tzv. Potůčkovy důchodové komise , tak koalice. Otázka zní, jak povzbudit účastníky ve třetím pilíři, kde je už nyní přes čtyři miliony účastníků, ale průměrné úspory jsou zatím malé, aby koncentrovali svou pozornost právě sem. 

Ministr financí Andrej Babiš potvrzuje, že na celkové řešení penzijního systému Česko teprve čeká. Své návrhy by měl přestavit během léta.

  • Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP 09, však uvedl, že on zatím žádnou jinou alternativu nezná, ale rád si jí vyslechne. Zatím nejednáme, nekonzultujeme. A ona důchodová komise pana profesora Potůčka, tam není sebemenší šance se domnívat, že kromě dobré finanční odměny pro předsedu komise z toho může cokoliv rozumného vypadnout," říká Kalousek.

Poté, co Sobotkův kabinet oznámil, že druhý důchodový pilíř zruší, přestali do něj lidé prakticky ihned vstupovat. Penzijní reformu zatím využilo zhruba 85 tisíc lidí, kteří převedli ze státního systému do soukromých fondů téměř 1,5 miliardy korun. Druhému pilíři moc nepomohlo ani podzimní oznámení vlády, že střadatelé obdrží nejen všechny peníze, které ze svého vložili, ale i celou státní podporu.

Předloha ruší povinnost fondů získat do dvou let od udělení povolení nejméně padesát tisíc klientů, podmínka podle vlády kvůli jejich rušení ztrácí význam. Původní norma předpokládá, že fond, který by nedosáhl stanoveného počtu účastníků, by musel být převeden pod jinou penzijní společnost. Nyní nesplňuje tuto podmínku žádný z fondů.

Norma fondům prodlouží možnost investovat konzervativně i v případech, že tak podle stanov nejsou zaměřeny. Změna má podle důvodové zprávy ochránit peníze klientů před možným kolísáním hodnoty majetku v důchodových fondech.

První pilíř – Jedná se o státní důchod, který je vyplácen průběžně a je povinný. Odvádí se 28 % nebo 25 % z hrubé mzdy (výhodnější sazba platí pro lidi, kteří vstoupili do 2. pilíře)

Druhý pilíř – Je v podstatě důchodovým spořením ve fondu, kde je na výběr ze tří strategií. Je dobrovolný, ale lidé z něj nemohou vystoupit. Spoří se 3 % z hrubé mzdy (platí zaměstnavatel) a 2 % hrubé mzdy (spoří si každý sám).

Třetí pilíř – V tomto případě se jedná o dřívější důchodové připojištění, které lze kdykoliv zahájit i předčasně ukončit, byť se sankcemi. Lidé mohou spořit libovolnou částku a stát vyplácí příspěvek.

Pilíře penzijního systému
Zdroj: ČT24

Druhý důchodový pilíř v kostce

Zavedení takzvaného druhého penzijního pilíře bylo klíčovým prvkem reformy důchodového systému, kterou připravil kabinet premiéra Petra Nečase (ODS). Schvalování reformy provázely protesty tehdejší levicové opozice, která deklarovala, že ji v případě svého volebního vítězství zruší. Druhý pilíř penzijního systému funguje teprve od ledna 2013.

  • Podstatou druhého pilíře jsou individuální účty vedené soukromými penzijními společnostmi, na něž si lidé zatím mohou převádět tři procenta z odvodů na sociální pojištění. Podmínkou je, že zároveň ze svého přidají částku ve výši nejméně dvou procentních bodů. Jako první pilíř důchodového systému se označuje stávající průběžný systém. Třetím pilířem je už v roce 1994 zavedené penzijní připojištění se státním příspěvkem.
  • Do druhého pilíře je možné vstupovat od začátku roku 2013. Účast je dobrovolná, jednou učiněné rozhodnutí ale bylo nevratné. Do konce června 2013 se mohli do druhého pilíře zapojit všichni, později už jen lidé mladší 35 let, případně starší osoby splňující zákonné podmínky.
  • Zájem o vstup do druhého pilíře byl od počátku jen vlažný, možnosti dosud využilo zhruba 85 tisíc osob, od prosince loňského roku přibylo jen zhruba 1200 lidí. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) přitom v létě 2012 počítal s tím, že druhý pilíř využije 50 až 60 procent lidí.
  • Po dosažení důchodového věku měli mít lidé tři možnosti vyplacení prostředků naspořených ve druhém pilíři. Buď mohli pobírat doživotní důchod, nebo důchod po dobu 20 let, případně doživotní důchod s následnou výplatou pozůstalostní penze po dobu tří let.
  • Spolu s reformou prošla změnou i pravidla penzijního připojištění (třetí pilíř). Změnila se například výše státního příspěvku tak, aby podporoval vyšší úložky. Změnila se také forma fondů, které už nemusejí novým klientům garantovat nezáporné zhodnocení.
  • Rozhodování zákonodárců o zavedení druhého pilíře provázely protesty ze strany opozice a odborů. Normu zavádějící druhý pilíř reformy navíc koncem září 2012 vetoval tehdejší prezident Václav Klaus s odůvodněním, že k reformě neexistuje potřebný konsenzus. Poslanci ale veto hlavy státu přehlasovali.
  • Ke zrušení druhého důchodového pilíře se v koaliční smlouvě zavázala současná vláda tvořená ČSSD, hnutím ANO a lidovci, která se chopila moci po předčasných volbách na podzim 2013. Za tímto účelem byla zřízena zvláštní komise, složená ze zástupců politických stran a expertů.
  • Ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) nicméně označil počátkem loňského června plánované zrušení druhého pilíře za chybu. Lidovci tehdy dali najevo ochotu věc znovu projednat, ale premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to odmítl. Vláda konec druhého pilíře schválila v listopadu, dnes rozhodnutí potvrdila i sněmovna.
  • Účastníci druhého pilíře nyní budou mít několik možností, jak naložit s penězi, které si v něm spolu se státním příspěvkem naspořili. Peníze budou moci dostat v hotovosti poštou, převést je na svůj účet nebo do třetího pilíře, tedy do vlastního doplňkového penzijního spoření.
Vydáno pod