Stavební zákon? Možná nebudou nové silnice, varují firmy

Praha – Pokud vejde v platnost novela stavebního zákona v takové podobě, v jaké je dnes, zkomplikuje to čerpání peněz, jak ze státního rozpočtu, tak z evropských fondů, shodli se dnes na jednání tripartity zaměstnavatelé s odbory. Firmy se dokonce obávají toho, že se s pracemi na některých stavbách, jako jsou silnice ani nezačne. Ministerstvo pro místní rozvoj má ale jasno – zákon naopak vydávání stavebních povolení urychlí.

Cílem zákona je získání stavebního povolení zjednodušit (zdroj: ČT24)

Rezort ministryně Karly Šlechtové (ANO) má totiž v plánu sloučit územní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí (EIA) v jedno. Některé úřady v důsledku toho přijdou o rozhodovací pravomoc, ale do povolovacího procesu bude moci na druhou stranu vstoupit až 40 různých organizací. A zde je kámen úrazu – není jasné, kdo bude součástí jednotného povolení a kdo bude vydávat stanovisko samostatně.

  • „Takhle úplně zjednodušit proces nelze. Jsou tam přece jenom některé oblasti, které si zaslouží speciální povolovací řízení,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).
  • „Jde o logistiku, aby to skutečně fungovalo, až vejde zákon v platnost,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).
  • „Obavy tam jsou. Chceme, abychom to mohli využít, ale v některých případech nesloučili všechny procesy dohromady,“ míní ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

Ministerstvo pro místní rozvoj vidí ze současné situace jediné východisko, a to s ministry vyjednávat a přesvědčit je, že je změna nutná. „Problém je, že toto má dopad do dalších zhruba třiceti zákonů, které jsou v gesci ostatních rezortů. Nikomu se samozřejmě nechce zákony měnit. Ale pokud má tato vláda v programovém prohlášení novelu stavebního zákona, tak to prostě budou muset učinit,“ uvedla Šlechtová.

Novela by měla proces o stavebním povolení zrychlit
Zdroj: ČT24

Firmám, kterým by měl zákon výrazně zjednodušit práci, ale už dochází trpělivost. „Každé ministerstvo si dělá, co chce. Zpomaluje se to a narůstají desítky a desítky připomínek,“ shrnuje prezident Svazu průmyslu a obchodu Jaroslav Hanák.

Investor možná stavební povolení vůbec nedostane

Z pohledu odborů a zaměstnavatelů je zde ještě jeden velký problém – do procesu rozhodování o stavebním povolení bude moci zasáhnout každý a investor se tak povolení vůbec nedočká. „V tom procesu mezi požadavkem na stavební povolení a tím koncem bude moc kdokoliv prakticky beztrestně vstoupit do stavebního řízení a tím jej zastavit,“ míní předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Firmy se tak obávají, že se třeba nezačnou stavět nové silnice. Řešením by bylo jasné určení, kdy by mohla sdružení své připomínky podávat. „Musí to být v určité fázi, třeba ve fázi územního řízení a pak by do toho neměla vstupovat a mělo by to jít normálním procesem,“ navrhuje Jan Wiesner, prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR.

Podle ministryně se podaří všechny připomínky vypořádat, protože čas prý ještě je. „Já jsem dokonce posunula i termín účinnosti stavebního zákona na léto příštího roku, zhruba od července,“ řekla. Novela vedle toho ale počítá ještě s dalšími změnami. Zkrátit by se měly třeba lhůty pro soudní přezkoumání žalob proti navrženému stavebnímu řešení.

Vydáno pod