V čínské obdobě Sillicon Valley uspěl i český projekt

Su-čou - Čínská ekonomika, dle parity kupní síly světová jednička, nechce příliš ubrat z tempa svého růstu. To by letos podle předpovědí expertů mělo být nejnižší za posledních 25 let, i tak by se ale mělo pohybovat kolem 7 procent. Cestou k odvrácení tohoto trendu by každopádně mohly být investice do moderních technologií vyvíjených přímo v nanoparku v Su-čou. Komplex ve čtyřmiliónovém městě na jihovýchodě země láká start-upy z celého světa. Mezi projekty, které dostaly zelenou, je i jeden české provenience.

Na začátku je použitý fritovací olej. Na konci - díky nanotechnologiím - bioplasty, které nezatěžují životní prostředí. Oleje jsou v Číně přebytky a po ekologických materiálech je poptávka. Liberecká firma Nafigate toho chce využít. „Hledali jsme někoho v Evropě, kdo by byl schopen investovat do projektu ve fázi, kdy je třeba prokázat, jestli to celé funguje, nebo ne. Ne všichni do toho chtěli investovat. V Číně takový problém nebyl,“ popisuje Daniel Pohludka, projektový manažer Nafigate Corporation.

Čang Si-ťün, generální ředitel Nanopolis Suzhou: „Myšlenkou je sloužit jako vstupní brána pro firmy z České republiky do Číny.“

Smlouvu s čínským investorem Nafigate uzavřel po dvouletém vyjednávání. Zatím má firma k dispozici kancelář, chystá se ale i laboratoř a snad ještě letos se rozjede výroba. „Po pilotním projektu budeme stavět továrny, zpracovávat a vyrábět deset tisíc tun polymeru ročně a je tady kapacita na 250 takových továren,“ poznamenává Pohludka.

Moderní technologie jako lék na zpomalující čínskou ekonomiku (zdroj: ČT24)

Průmyslový park Čína vybudovala se Singapurem, který je pro ni ekonomickým vzorem. Díky tomu jsou tu příjemné podmínky pro život i podnikání. Přilákaly už ostatně čtyři a půl tisíce zahraničních firem. To ze Su-čou dělá aspiranta na titul čínské obdoby kalifornského Sillicon Valley. Podle časopisu Forbes je díky prostředí, otevřenosti a zdrojům nejlepším místem pro inovace v Číně a jedním z nejlepších na světě.

Vydáno pod