Do penze daleko? Úřad bude budoucí důchodce nově varovat

Praha - Každý rok Česká správa sociálního zabezpečení nemůže uznat skoro šest tisíc žádostí o důchod. Důvody jsou různé, někteří žadatelé nepracovali dost dlouho, jiným chybí doklady o tom, že dostatečnou dobu odpracovali. To ale často zjistí až ve chvíli, kdy už do důchodu mají odejít. Úřad proto chce budoucí penzisty obesílat, aby včas věděli, jak jsou na tom.

Jestliže správa sociálního zabezpečení nemá o předchozím zaměstnání údaje, je potřeba na úřad přijít a údaje doplnit. „Pokud zaměstnavatel už neexistuje, jsou dvě možnosti: jedna je vyhledat je v archivech a druhá je, pokud má člověk schované výplatní pásky a evidenční lístky,“ vysvětlila mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová. Případně se hledají svědci, kteří člověku dokážou, že do práce skutečně chodil.

V případech, kdy nepracovali dost let, lidem nezbývá, než si pojistné doplatit. Jak jsou na tom, zjistí lidé na správě sociálního zabezpečení. „Je možné svoje konto sledovat, a to online přístupem na eportálu, nebo si každý rok člověk může požádat o výpis informativní doby důchodového pojištění,“ doplnila mluvčí. Průběžně tak si svůj nárok na důchod mohou hlídat už i mladí lidé.

Do penze daleko? Úřad bude budoucí důchodce nově varovat (zdroj: ČT24)

Budoucím penzistům - mužům narozeným v roce 1954 a osmapadesátiletým ženám - už brzy Česká správa sociálního zabezpečení přehled rozešle sama od sebe. „Lidé z výpisu zjistí, kolik na důchod odpracovali a kolik odpracované doby o nich nevedeme v evidenci,“ popsala novou službu Buraňová.

Loni si o starobní, invalidní nebo pozůstalostní důchod zažádalo 204 tisíc lidí, další desítky tisíc zůstávají v práci přes dovršení potřebného věku. Celkem do zaměstnání chodí asi 150 000 penzistů.

Vydáno pod