Mají-li české firmy v Číně uspět, musí tam mít svou pobočku

Šanghaj - Na 60 českých firem se představuje na prestižním veletrhu v Šanghaji v rámci českých dnů v Číně. Česká republika tu propaguje hlavně turistiku a technologie: Například českou tramvaj, která bude jezdit ve městě Čin-tao, lůžka, která znají v čínských nemocnicích, nebo výzkumné projekty univerzit. Některé české firmy se chtějí na zdejším trhu teprve uchytit, jiné tady už působí. Mnohé pochopily, že mají-li uspět, potřebují pobočku přímo v Číně - největší nástrahou ale zůstávají různá omezení a byrokracie.

Například firma Elcom se na Čínu soustředí osm let a dva roky má pobočku v technologickém parku v Čchang-šu. Dodává stroje pro testování dílů pro automobilový průmysl. „Snažíme se, aby know-how nadále zůstávalo u nás v Čechách. Proto stěžejní komponenty nadále vozíme z ČR, zatímco mechanické zařízení nakupujeme u místních firem a kompletujeme v naší firmě Čchang-šu,“ přibližuje předseda představenstva a výkonný ředitel Jiří Holoubek. Výrobce motorového paraglidingu Nirvana Systems naopak partnery teprve hledá. Míří na vyšší střední třídu sportovně založených Číňanů. V první fázi chce zmapovat místní trh, který je zatím neregulovaný a nemá předpisy stran létání.

Česko chce zaujmout taky jako turisticky atraktivní země: Dobrou reklamu mu dělá film natočený v Praze, který od únorové premiéry vidělo 11 milionů lidí. Podle ministerstva pro místní rozvoj  stoupl zájem o víza do ČR o 115 procent. Na turisty spoléhá přímá linka společnosti Hainan Airlines z Pekingu, která bude od podzimu létat třikrát týdně. V jednání je i spoj ze Šanghaje, který by provozovala China Eastern Airlines.

Na českých dnech v Číně se prezentuje na 60 našich firem (zdroj: ČT24)

Český vývoz do Číny dosáhl loni 42 miliard korun, dovezlo se zboží za 359 miliard korun.

Dny České republiky v Šanghaji trvají do 26. dubna, hlavním bodem podnikatelské části programu je účast firem na veletrhu China Shanghai International Technology Fair. Jde o firmy z více než deseti převážně high-tech sektorů - od environmentálních technologií, energetiky, strojírenských technologií, letectví, IT, po nano a biotechnologie či zdravotnictví. Prezentují se tu čeští výrobci letadel, automobilů, nákladních vozů, tramvají či obráběcích center. Akce se účastní mimo jiné zástupci firem Doosan Škoda Power, Linet, Moser, Škoda Auto, Škoda Transportation či pražské Zoo a Letiště Praha.