Česká pošta dostane peníze od státu, dohodli se Chovanec s Babišem

Stát letos pomůže České poště, pokud selže takzvaný kompenzační fond, ze kterého se mají hradit ztráty z poskytování základních služeb. Ministři financí Andrej Babiš a vnitra Milan Chovanec se s vedením podniku shodli, že kompenzační fond nefunguje. Do budoucna by pak peníze měl proplácet stát automaticky – příslušnou novelu by měla vláda schválit v pondělí.

„Jednání na ministerstvu financí bylo složité jako vždy. Já chápu, že hlídají státní kasu. Na druhou stranu Česká pošta je firma, která dnes zabezpečuje veřejnou službu. Stát by za ní měl zaplatit hlavně v těch oblastech, především venkovských, kde pobočky byly, jsou a budou ztrátové,“ řekl pro ČT Chovanec. Ke snížení počtu poboček dojít nemá, zdůraznil.

Prostředky měla pošta podle stávajícího zákona čerpat z kompenzačního fondu, který ale zřejmě zůstane nefunkční. Z něj mělo poště přijít zhruba půl miliardy. Do kompenzačního fondu měli přispívat všichni poštovní operátoři podle svého podílu na trhu. Firmy, včetně pošty, se tomu ale brání. Podle Chovance stejný kompenzační fond selhal už dříve v oblasti telekomunikací. „Obáváme se a máme signály, že konkurenti, kteří měli doplnit prostředky do kompenzačního fondu, se k tomu nechystají,“ zmínil Chovanec.

Současná praxe nefunguje, vyřešit ji má další zákon

Na pondělní vládě zákon předložený ministerstvem vnitra bude schválen i s pomocí hlasů ministrů hnutí ANO. Generální ředitel pošty Martin Elkán je s výsledkem spokojený. Stávající úprava fungovat nebude a změna zákona dává podniku bezpečnější výhled do budoucna. Podle ředitele by pošta v letošním roce na udržení ziskového hospodaření potřebovala od státu 250 milionů Kč až půl miliardy korun. Dodal ale, že podnik se bude zároveň snažit hospodaření vylepšit zefektivněním provozu a novými aktivitami.

Generální ředitel České pošty Martin Elkán:

„Ten nový zákon, který v pondělí, pevně věřím, bude schválen, tuto možnost kompenzačního fondu vylučuje. A budou tady jiné mechanismy, které poště zaručí příjmy.“

Ministři za Hnutí ANO by měli rovněž v pondělí na vládě podpořit návrh již dvakrát odložené novely poštovního zákona od ministerstva vnitra. Ta od příštího roku počítá s tím, že ztrátu z poskytování základních poštovních služeb bude hradit místo kompenzačního fondu státní rozpočet. Podle Babiše je ale potřeba stanovit mechanismus, na základě kterého by stát peníze přiděloval. To by měla pomoci vyřešit pracovní skupina tvořená zástupci pošty a ministerstev vnitra a financí.

Stát chce poštu podpořit stovkami tisíc korun (zdroj: ČT24)

Babiš: Pošta má k dispozici dvě miliardy, není nutné ji hned nějak saturovat

„Podle mého názoru pošta nepotřebuje okamžitě finanční injekci. Má na účtu dvě miliardy korun a ziskové hospodaření za minulý rok,“ podotkl Babiš. Uznává, že kompenzační fond není funkční praxe. Nelíbí se mu zároveň, že by o přidělení prostředků pro poštu ze státního rozpočtu měl rozhodovat Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Navíc poukazuje na rozpory ve finančním požadavku pošty a tím, kolik by potřebovala podle telekomunikačního úřadu. Například za rok 2013 si pošta nárokuje téměř 1,8 miliardy Kč, přitom ČTÚ jí uznal zhruba 750 milionů korun. Ministři se proto dohodli na vzniku pracovní skupiny, která má další postup směrem k České poště řešit.

  • Pošta jako držitel poštovní licence zajišťuje pro stát provoz pošt a doručování i ve venkovských oblastech, kde je tato činnost ztrátová. Pošta provozuje přes 3200 poboček. Do deseti let ale plánuje čtyři pětiny z nich převést na smluvní partnery v podobě franšíz. Tím chce ušetřit několik set milionů korun ročně.