Počet patentů v Česku stoupá, většina přihlášek však neuspěje

Praha - Úřad průmyslového vlastnictví letos registruje nejvíce patentů za poslední čtyři roky. Důvodem je, že autoři přihlášek jsou na rozdíl od minulosti připravenější. Přesto stále víc než polovina neuspěje. Buď je patentovaná věc už vynalezena jinde, nebo se jim nepodaří přesvědčit úřad, že je jejich technické řešení skutečně unikátní.

Přístroj s patentovou ochranou číslo 304814, tryska, která se přiloží na kůži a zabíjí bakterie. Dá se využít při hojení bércových vředů či cukrovkářských nohou. Zatím hojí rány zvířatům, lidští pacienti si ještě musejí počkat. Stejně jako čekali autoři na udělení patentu. „Byla jedna námitka, že vědci z Koreje patentovali podobné zařízení, které na první pohled vypadá jako naše tryska,“ zdůvodňuje průtahy vedoucí optické laboratoře Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR Alexandr Dejneka.

Počet patentů v Česku stoupá (zdroj: ČT24)

Přesto získala tryska s hojivým plazmatem patentovou ochranu poměrně rychle. Po dvou letech se přiřadila k dalším třiceti tisícům patentů platících na našem území. Z celosvětových počtů jde o zlomek. „V patentové síni platí asi 90 milionů technických řešení,“ říká Josef Dvornák z Úřadu průmyslového vlastnictví.

Povědomí o patentové ochraně je v České republice prý velmi malé. „Vysoké školy a univerzity, a to nejen technické, ale i právnické, by se měly zajímat, jak poučit studenty pro celý jejich budoucí podnikatelský život v oblasti ochrany průmyslových práv,“ soudí Dvornák.

Od začátku letošního roku úřad registruje 225 patentových přihlášek. Novou chtějí podat i autoři trysky s plazmou. Přístroj natolik vylepšili, že nebudou žádat pouze o českou, ale o celosvětovou patentovou ochranu.

Vydáno pod