Český manželský pár má za sebou v Číně 450 architektonických projektů

Su-čou - Cenu Gratias Agit za šíření dobrého jména České republiky ve světě udělilo ministerstvo zahraničí manželům Bendovým. Architekti Jan a Ivana totiž patří mezi nejúspěšnější Čechy v Číně, kteří tam za sebou mají několik stovek projektů. Do komunistické Číny se navíc chystá další velká výprava českých politiků a podnikatelů. Na 60 firem se bude příští týden prezentovat na technologickém veletrhu v Šanghaji. Doprovázejí je dva ministři a šéf sněmovny.

Manželé Bendovi žijí v Číně bezmála 25 let, za tu dobu mají za sebou na 450 projektů. Mezi ty nejnovější patří luxusní hotel v Su-čou. V Číně začali působit počátkem 90. let, čtyři roky poté, co emigrovali z Československa do Kanady. Země byla na startu hospodářského boomu a nabízela možnosti jinde nepředstavitelné.

  • Ivana Bendová, česká architektka v Číně: "Tady bylo neuvěřitelné množství práce. Bylo potřeba stavět absolutně všechno."
  • Jan Benda, český architekt v Číně: "Téměř cokoli jsme nakreslili, se začalo stavět. Dneska se o ty projekty musí bojovat. Už není podstatná ta kvantita, ale začíná být podstatná kvalita."

Prosadit se v dnešní Číně je nejen pro architekty, ale pro podnikatele obecně, daleko těžší. Ekonomika zpomaluje a trh se nasytil. Nároky klientů jsou vyšší stejně jako konkurence. Podle Bendových je proto jedním ze základů úspěchu znalost čínské mentality. „Je potřeba něco vědět o čínské historii, jak se Číňani koukají na svět, co pro ně je důležité a co pro ně důležité není, jak vyjednávají kontrakt a že vlastně třeba není podstatný výsledek toho vyjednávání, ale jeho průběh,“ říká Jan Benda.

Při práci v Číně se architekt musí smířit i s tím, že ne všechny projekty investor využije podle jeho představ. Třeba čtvrť, která měla podle plánů ožít kavárnami, obchody a restauracemi, nedokázal investor zaplnit. „Pracujeme pro klienty, kteří ještě nemají skvělou profesionální zkušenost a profesionální základ. Třeba se nenaučili, že je potřeba udělat velice důkladná příprava, než do toho procesu přijde ten architekt,“ tvrdí Ivana Bendová.

Ateliér Bendových v Číně zaměstnával 120 lidí, teď už firmu předali čínským kolegům a vybírají si práci, která je těší. „Zkoušeli jsme třeba dělat workshopy pro studenty, rádi bychom dělali podobné workshopy třeba pro mladé absolventy,“ dodává architektka. Mladým architektům Bendovi zkušenost v Číně vřele doporučují. Přestože má největší stavební boom za sebou, pořád tu prý vznikají důležité kusy světové moderní architektury.

Vydáno pod