Řecko mluví o smlouvě s Ruskem za miliardy, Moskva to popírá

Řecko a Rusko chystají podle německého týdeníku Der Spiegel spolupráci za miliardy eur. Kontrakt se má týkat plynovodu Turkish Stream, kterým přes Turecko a Řecko poteče do Evropy ruský plyn. Moskva ale informaci německého časopisu popřela.

O smlouvě podle týdeníku jednal tento týden v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem řecký premiér Alexis Tsipras a ministr energetiky Panajotis Lafazanis. Smlouvu obě země údajně podepíší v úterý. Nejmenovaný člen vládní Syrizy ji pro Der Spiegl označil za dokument, který by mohl obrátit situaci v zemi k lepšímu.

Řecko by mělo údajně peníze dostat formou zálohy, podle Spiegel Online se hovoří o třech až pěti miliardách eur (asi 82 až 137 miliard korun). Peníze z Ruska mají být zálohou za budoucí zisky, které Řecko získá z výběru tranzitních poplatků. Plynovod Turkish Stream má podle současných plánů začít fungovat v roce 2019.

Kreml: Žádná dohoda uzavřena nebyla

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov ale dnes agentuře RIA Novosti řekl, že žádná dohoda o ruské záloze na budoucí řecké výnosy uzavřena nebyla. Prezident Putin sám při nedávné besedě s občany řekl, že o finanční pomoc se na Rusko nikdo neobracel, připomněl mluvčí. „Rusko finanční pomoc neslibovalo, protože o ni nikdo nepožádal,“ dodal.

Řecká dluhová krize
Zdroj: ČT24/Bloombeerg.org / IMF / Seeking Alpha

Hluboce zadlužené Řecko se v současnosti snaží s věřiteli vyjednat další záchrannou půjčku, její vláda ale musí nejprve předložit program reforem. Zatím ovšem nepřišla s ničím, co by věřitelé považovali za přijatelné. Podle dnešního vydání řeckého hospodářského týdeníku Agora proto kabinet v Aténách sází na smlouvu s Ruskem. „Vláda doufá, že prostřednictvím Kremlu získá tak potřebné finanční prostředky. Takto chce jednání s evropskými partnery (ohledně další půjčky) přesunout na červen,“ píše Agora.

Podle nejmenovaného vysoce postaveného zástupce řeckého ministerstva financí, na kterého se v pátek odvolávala agentura Reuters, totiž musí řecká vláda využít posledních zbytků hotovostních rezerv, aby byla schopna na konci tohoto měsíce vyplatit důchody a mzdy státních zaměstnanců.  

Řecku docházejí peníze (zdroj: ČT24)