Slovensko možná čeká arbitráž. Kvůli Gabčíkovu

Bratislava – Přes 588 milionu eur, což je zhruba 16 miliard korun, požaduje společnost Slovenské elektrárne (SE) po slovenském státu jako odškodnění za ztrátu kontraktu na pronájem vodní elektrárny v Gabčíkovu. Podle slovenského serveru HNonline vláda požadavek odmítá, a Slovensko tak zřejmě čeká mezinárodní arbitráž. Tamní vláda převzala provoz největší vodní elektrárny v zemi během března.

Společnost Slovenské elektrárne, jejímž většinovým vlastníkem je italský koncern Enel, měla elektrárnu Gabčíkovo v dlouhodobém pronájmu. V březnu se ale slovenská vláda rozhodla její provoz převzít do vlastních rukou. Premiér Robert Fico argumentoval tím, že bratislavský krajský soud rozhodl v tom smyslu, že smlouva o pronájmu je neplatná. „Myslíme si, že máme právo tuto smlouvu vypovědět. Myslíme si, že jakékoliv pokusy italské společnosti Enel o náhradu škody budou neúspěšné,“ uvedl premiér.

Slovenské elektrárne opírají svůj požadavek o smlouvu uzavřenou s Fondem národního majetku za vlády premiéra Mikuláše Dzurindy, která počítá s odškodným v případě předčasného ukončení pronájmu. Vláda však tvrdí, že březnový výrok soudu ruší kromě dohody o pronájmu také tuto smlouvu, píše server HNonline. „Utrpěli jsme mnoho škod a nenecháme to tak,“ řekl podle serveru generální ředitel SE Nicola Cotugno. „Chceme odškodné, protože máme tuto povinnost vůči svým akcionářům, kteří získali tuto firmu s právem provozovat Gabčíkovo a mít z něho zisk po dobu 30 let,“ dodal. Firma podle HNonline žádala vyplacení odškodného do čtvrtka a ode dneška zahajuje proti státu právní kroky.

Ukončení pronájmu elektrárny a požadavky na odškodnění přicházejí v době, kdy se Enel chystá prodat svůj 66procentní podíl v SE. Zbývajících 34 procent vlastní slovenská vláda, která se bude nyní rozhodovat, zda se pokusí nad společností získat zpět plnou kontrolu. „Zájem potencionálních investorů o koupi Slovenských elektráren upadá, protože se ukazuje, že je tam více otazníků a nejasností. Je tam více rizik než potencionálních výnosů,“ uvedl energetický konzultant ze společnosti ENACO Michal Šváb. 

Slovenský premiér Robert Fico (SMER-SD)
Zdroj: imago stock&people/ČTK

Fico v březnu uvedl, že jeho kabinet se staví proti prodeji podílu Enelu předtím, než SE dostaví až spustí dva bloky jaderné elektrárny v Mochovicích. Prodej by prý mohl způsobit, že se dostavba třetího a čtvrtého bloku zastaví. Enel ale tehdy uvedl, že bude v prodeji pokračovat. „Já bych si tipnul, že se elektrárna v Mochovicích nakonec dostaví. Pokud mám informace správné, tak velká část investice už byla realizována. V tuto chvíli je asi pravděpodobně výhodnější elektrárnu dostavět, byť ty náklady dnes už poskočily takřka dvojnásobně oproti původním předpokladům. Jedná se nicméně o strategickou investici,“ dodává Šváb.

Enel ovládl slovenského výrobce elektřiny v roce 2006. V soutěži o 66 procent akcií podniku zvítězil před společností ČEZ a ruským podnikem RAO UES. Za většinový balík v SE zaplatil Enel zhruba 840 milionů eur. Letos v březnu Enel oznámil, že do 9. května očekává nabídky od zájemců o podíl v SE. Mezi uchazeče o koupi podílu patří společnost ČEZ, podle dostupných informací projevila zájem i česká firma Energetický a průmyslový holding, kterou vlastní podnikatel Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem a finanční skupinou J&T.

Vydáno pod