Babiš plánuje schodek příští rok o třetinu nižší. Za tři roky o polovinu

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhne pro rok 2016 schodek státního rozpočtu ve výši 70 miliard korun. Počítá s tím první návrh státního rozpočtu na příští rok, které jeho ministerstvo vypracovalo. Plánovaný schodek pro letošní rok je 100 miliard korun. Příští rok tedy počítá Babiš se schodkem o 30 miliard nižším, jeho ambice snižování schodku jde ale ve výhledu mnohem dál. Do roku 2018 by se měl dostat na 50 miliard.

„Samozřejmě rozhovory o rozpočtu budou tento rok velice těžké, protože moje představa je deficit 70 miliard,“ uvědomuje si Babiš nesnadný plán snížit schodek v roce 2016 o třetinu proti letošnímu. Postupný pokles schodku chce opřít především o lepší výběr daní. Vláda bude o rozpočtu jednat do konce září. Poslanci pak budou nejdůležitější zákon roku schvalovat v prosinci.

K podstatným požadavkům patří také v jeho představě to, aby ministři začali snižovat provozní výdaje státních úřadů. „Já bych byl strašně rád, kdyby všichni ministři vlády byli skutečně transparentní a ukázali všechny svoje smlouvy a náklady,“ zopakoval svůj nárok Babiš.

Z Návrhu střednědobých výdajových rámců na léta 2016 až 2018:

  • Ministerstvo financí navrhne pro rok 2016 deficit státního rozpočtu ve výši 70 mld. Kč, pro rok 2017 ve výši 60 mld. Kč a pro rok 2018 ve výši 50 mld. Kč.
  • Střednědobé výdajové rámce na léta 2016 a 2017 a nově stanovený výdajový rámec na rok 2018 zabezpečují nepřekročení referenční hranice pro deficit vládního sektoru ve výši 3 % HDP a pomalému směřování ke střednědobému rozpočtovému cíli v úrovni 1 % strukturálního deficitu.
  • Ministerstvo financí na základě vládou schválených střednědobých výdajových rámců na léta 2016 až 2018 připraví v průběhu měsíce května 2015 předběžný návrh příjmů a výdajů podle jednotlivých rozpočtových kapitol a státních fondů na léta 2016 až 2018 a předloží tento návrh do 31. května 2015 vládě k projednání.

(zdroj: ministerstvo financí)

Koalice už se koncem března dohodla na základních parametrech návrhu zákona o registru smluv. Úřady a státní firmy by podle něj musely zveřejňovat nově uzavřené smlouvy v hodnotě nad 50 tisíc korun. Spor se rozhořel nad otázkou povinnosti zveřejňovat i dříve uzavřené smlouvy státních institucí. Hnutí ANO avizovalo, že ji bude prosazovat samostatně v rámci poslaneckého návrhu.

Schodek se má snižovat, výdaje ale růst – voda na opoziční mlýn

I přes plán snižovat v příštích letech schodek počítá Babiš s postupným zvyšováním výdajů. Půjdou například na platy státních zaměstnanců, na které by z rozpočtu mělo jít o tři miliardy více, nebo na penze, na které výdaje vzrostou o čtyři až pět miliard. Zhruba o dvě miliardy si také polepší sféra zdravotnictví.

Události: Schodek se má během 3 let snížit na polovinu (zdroj: ČT24)

Schodek má tedy klesat především díky zvýšení příjmů, opozice ale rozporuplné vizi ani trochu nevěří. „Andrej Babiš musí být buď kouzelník, nebo věřit špidlovskému 'zdroje jsou'. Protože na jedné straně slibuje snižovat deficit státního rozpočtu, na druhé straně slibuje zvyšovat veřejné výdaje,“ zopakoval dlouhodobou kritiku ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) o Babišově plánu:

„Ministr rozhodně nenavrhuje šetřit. Navrhuje zvyšovat výdaje, navrhuje utrácet.“

Poslanec Marek Černoch (Úsvit) zdůrazňuje, že dosavadní výběr daní optimistické scénáře příliš nenaplňuje. Za pravdu mu dává březnový přebytek státního rozpočtu, který se snížil meziročně o více než polovinu. Zatímco ve stejném období loni činil přebytek 43,6 miliardy, letos to bylo necelých 20 miliard. Podle ministerstva financí se na výsledku projevilo hlavně nižší inkaso daní. Také vzrostly výdaje, a to kvůli spolufinancování společných programů Česka a Evropské unie. Proti únoru klesl přebytek o necelé tři miliardy.

Na poklesu příjmů se nejvíce podepsala spotřební daň z tabákových výrobků, jejíž inkaso se snížilo o 16,6 miliardy. Za vším je podle ministerstva vysoké předzásobení tabákovými výrobky, které bylo reakcí na loňské zvýšení sazeb. O 9,7 miliardy klesl výběr DPH kvůli zadrženým odpočtům daně v loňském roce. Z nedaňových příjmů se na snížení přebytku nejvíce podepsal loňský jednorázový příjem 8,5 miliardy korun z aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Podle finančních analytiků nižší příjmy nejsou až tak fatální, protože jsou způsobeny nižšími příjmy jednorázového charakteru, jako je právě nižší výběr tabákové daně a loňské nevyplácení daňových vratek.