Čeští investoři jsou při chuti, v cizině utrácejí víc než Poláci nebo Turci

Praha – Češi investují v cizině mnohem víc než obchodníci z okolních států. Loni předběhli třeba polské nebo turecké investory. A transakcí bude podle expertů díky oživující ekonomice přibývat. Víc se bude obchodovat také s místními podniky.

Čeští investoři utrácejí v zahraničí víc než Poláci nebo Turci (zdroj: ČT24)

O nejdražší tuzemskou transakci se v loňském roce postaral Radovan Vítek, který koupil 60procentní podíl v německé společnosti GSG Group za 42,7 miliardy korun. Právě v zahraničí hledají investoři příležitosti stále častěji, dokonce víc než jejich protějšci z okolních zemí. „Je to právě tím, že ČR je v porovnání s Polskem a Tureckem mnohem menší, příležitostí je tu mnohem méně a je potřeba se koukat v zahraničí,“ vysvětluje analytik poradenské společnosti EY Štěpán Flieger.

Kromě toho se mění nálada investorů. Ti jsou po hospodářském propadu ochotní dát peníze i do projektů, kterými by dřív pohrdli. „Investoři dneska mnohem víc než v minulosti požadují návratnost v horizontu deseti až dvaceti procent oproti dříve běžným dvaceti a více procentům,“ dodává Flieger.

Analytici proto očekávají, že firemních obchodů bude letos přibývat. Investorům hraje do karet rovněž mnohem lepší výchozí pozice. „Jednak levné peníze, jednak zlepšující se hospodářská situace firem, která dodává víc odvahy jejich ředitelům a také generuje dodatečné zdroje,“ objasnil analytik Conseq Lukáš Vácha.

„Čeští investoři svými zahraničními investicemi cílili především na Slovensko a Bulharsko, do kterých směřovalo sedm jejich investic. Další v pořadí byly Německo (4 transakce) Francie či Rakousko (shodně po dvou transakcích). Vysoký zájem o společnosti v Česku byl patrný u britských, německých a amerických investorů. Doplnily je subjekty z tradičně silně zastoupených zemí: Slovenska a Rakouska,“ uvedli analytici EY.

Přibývat by mělo rovněž tuzemských obchodů. To se projevilo už v loňském roce, kdy pozici druhé největší transakce obsadila německá firma Union Investment, která koupila obchodní centrum Palladium na pražském náměstí Republiky za 15,6 miliardy korun. „Je to hodně významný signál pro zahraniční investory. Říká: Podívejte se, my dáváme takhle velké množství peněz do jediného aktiva – obchodního centra – v České republice,“ míní výkonný ředitel CBRE Richard Curran.

Z hlediska odvětví jsou investory nejvíc žádané reality – vydělat na nich totiž lze už po pár letech. Táhnou ale i informační technologie, výroba nebo maloobchod.

O která odvětví mají investoři největší zájem?
Zdroj: ČT24