Exportéři to spočítali. Díky intervencím mají 21,7 miliardy navíc

Praha – Slabá koruna loni českým vývozcům pomohla. Asociace exportérů spočítala čistý přínos intervencí České národní banky (ČNB) na 21,7 miliardy korun. Letos počítají s „kladnou nulou“ s tím, že už nepůjde o přímý vliv intervence. Stát měl podle exportérů na slabé koruně vydělat víc než 8 miliard korun.

Poté, co ČNB v listopadu 2013 sáhla po intervencích, pohybuje se kurz dlouhodobě kolem 27 korun za euro. Slabou domácí měnu uvítali zejména čeští exportéři. „Za loňský rok se exportérům čistý přínos pohyboval kolem 202 miliard a na druhé straně importéři zaplatili asi o 180 miliard více,“ uvedl Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů. Čistý přínos tak činí necelých 22 miliard korun.

  • „Slabší kurz koruny má svá pro i proti, nicméně v případě ekonomiky našeho typu bylo už na začátku jasné, že pozitivní náklady jednoznačně převýší ty negativní,“ dodává David Marek, hlavní ekonom Deloitte.

V letošním roce, kdy už podle Daňka intervence přímý vliv nemají, odhadují exportéři přínos na kladné nule. „Možná pět, možná sedm miliard,“ dodal Daněk. Koruna se už podle něj řídí tržními mechanismy, přičemž proti posilování je zablokovaná. Odbourání stávajících opatření by bylo ale podle exportérů ještě předčasné. „Ta stabilita trhu je poměrně křehká, protože situace ve světě, ať už je to ukrajinský problém, konflikty v severní Africe, na středním Východě, pořád ještě nedává záruky, že ten export má trvalý růst, a je potřeba myslet i na horší časy, které by mohly přijít,“ uvedl Daněk.

Intervence českým exportérům pomohly (zdroj: ČT24)

Upravený kurz koruny pomáhá hlavně menším podnikům. Velcí exportéři jako jsou třeba automobilky nebo přední strojírenské firmy totiž při obchodování spoléhají převážně na euro.

Intervence sice pomohly vývozcům, na druhou stranu ale poškodily nezajištěné dovozce či cestovní kanceláře. K obávanému skokovému zdražování nicméně nedošlo. Ceny spotřební elektroniky rok po zavedení intervencí meziročně dokonce klesly a ke zdražování potravin také nedošlo. Zemědělcům pak díky oslabení koruny vzrostly dotace z Evropské unie, krok centrální banky jim navíc přinesl větší jistotu pro plánování budoucích investic.

Intervence pomohly i státu

Podle asociace na intervencích vydělal i stát, a to celkem 8,1 miliardy korun. Do státní pokladny přibylo 4,4 miliardy korun z daní a odvodů na sociální a zdravotní pojištění a mandatorní výdaje státu s ohledem na podíl na snížené nezaměstnanosti klesly odhadem o 3,7 miliardy korun. Podle údajů Českého statistického úřadu se loni přebytek zahraničního obchodu zvýšil o 50,5 miliardy na 157,1 miliardy korun. Vývoz se zvýšil o 12,7 procenta a dovoz o 11,4 procenta.

Česká národní banka spustila devizové intervence v listopadu 2013. Prostřednictvím prodeje korun a nákupem cizích měn se tak ČNB brání posílení koruny pod úroveň 27 korun za euro. Při oslabení koruny nad 27 korun za euro ČNB nechává kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu. Oslabení kurzu koruny zamezilo deflaci, která ekonomiku ohrožovala.