Až zase budeme vládnout my, registrační pokladny končí, slibuje pravice

Praha - Sněmovnu čekají v létě při projednávání zákona o elektronické evidenci tržeb, zdá se, velké obstrukce. Pravice chce totiž podle svých slov jeho přijetí za každou cenu zabránit a navíc už teď slibuje, že pokud uspěje ve volbách, bude zrušení evidence jedním z jejích prvních kroků.

Zavedení elektronických pokladen vyjde státní pokladnu v průběhu příštích pěti a půl let na téměř miliardu korun. Vyplývá to z materiálu o veřejné zakázce na systém elektronických tržeb, který ve středu projedná vláda. Evidence tržeb by se měla od příštího roku dotknout až 300 tisíc majitelů restaurací a obchodů.

Ale jeden z nejzásadnějších zákonů kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) nemusí ani oněch pět a půl roku platit. Pravice ho totiž už od počátku velmi tvrdě kritizuje a už dnes varuje, že po případných vítězných volbách ho okamžitě zruší. „Samozřejmě při první příležitosti uděláme všechno pro to, abychom ho zrušili. K těmto krokům jsme připraveni kdykoli v budoucnu,“ prohlásil nejsilnější opoziční hlas, 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Vedle TOP 09 se proti zákonu staví i občanští demokraté. „Jedním z prvních zákonů, které zrušíme, bude zákon o registračních pokladnách. Je to zákon, který je nesmyslný, je to další útok proti podnikatelům a živnostníkům,“ myslí si jejich předseda Petr Fiala.

Je tedy možné, že budeme v případě elektronické evidence tržeb sledovat podobný osud jako u druhého pilíře důchodové reformy. Bez dohody s opozicí ho v roce 2012 prosadila Nečasova vláda a současný Sobotkův kabinet ho plánuje ještě letos zrušit. (čtěte více)

Vláda chce elektronickou evidenci prosadit co nejdříve. „My jsme připraveni to opatření dotáhnout do konce, jsme přesvědčeni, že to výrazně zvýší výběr daní,“ říká premiér Sobotka a podporu nachází i u komunistů. „Když jsou to kamenné prodejny nebo dokonce tržnice, tak samozřejmě tam je ten dohled na místě,“ uvedl místopředseda KSČM a ekonomický expert strany Jiří Dolejš.

  • „Sobotkova vláda neustále komplikuje prostředí, ve kterém lidé podnikají, ve kterém mají drobní podnikatelé a živnostníci realizovat svoji činnost. Podívejte se na kontrolní hlášení DPH, omezení paušálu a teď registrační pokladny. To za chvíli dospějeme do situace, kdy se nevyplatí podnikat – a to především těm drobným podnikatelům, na kterých ovšem stojí prosperita naší země,“ říká předseda ODS Petr Fiala.
Kde všude registrační pokladny mají a kde se na ně chystají?
Zdroj: ČT24

Sobotkův tým je přesvědčen, že stát za jednu vloženou miliardu časem ušetří až deset miliard ročně. Tomu ale pravicová opozice nevěří a bude proto blokovat i samotné přijetí zákona. Podle všeho nás tedy v létě čekají největší obstrukce pravice v tomto volebním období. „TOP 09 má lyže a výcvik, TOP 09 nechce připustit zbytečnou šikanu živnostníků,“ uvedl Kalousek. „Je to opatření proti daňovým únikům a já myslím, že všichni slušní a poctiví politici by se měli spojit, aby toto opatření prosadili,“ zareagoval na varování pravice Sobotka.

Babišova cesta k evidenci tržeb pokračuje. Účtenkovou loterií

Zákon o elektronické evidenci tržeb už nabral mírné zpoždění. Původně ho chtělo ministerstvo financí na vládě předložit už minulý týden, ale nakonec se bude projednávat až na konci dubna. Ministři totiž musí ještě počkat na souhlas legislativní rady vlády.

Ministerstvo: Není to zakázka bez veřejné soutěže

V souvislosti s tím, že ve středu bude vláda jednat o veřejné zakázce na systém elektronických tržeb, informoval portál novinky.cz o tom, že téměř miliardový tendr má podle všeho bez soutěže připadnout přímo státnímu podniku Státní pokladna Centrum sdílených služeb (SPCSS). Podle ministerstva financí ale o zakázku bez veřejné soutěže nejde.

Státní podnik prý vytvoří systém a bude zajišťovat provoz i veřejné soutěže na dodávky. SPCSS tedy bude část prací zajišťovat vlastními silami a tam, kde to není možné, bude soutěžit v otevřených tendrech. „Vzhledem k mimořádně citlivým datům o daňových poplatnících bude část projektu probíhat v režimu utajovaných skutečností, aby nedošlo k ohrožení bezpečnosti dat. I v této části ale bude v prvním kole osloveno několik desítek společností (30 až 40), které jsou držiteli bezpečnostního oprávnění Národního bezpečnostního úřadu,“ uvedl mluvčí ministerstva Radek Ležatka.

Ministerstvo tedy podle něj v žádném případě nesouhlasí s tím, že by se jednalo o stav bez veřejné soutěže nebo o cokoliv nekalého. „Naopak považujeme celý postup za maximálně transparentní a otevřený, samozřejmě při respektování nutnosti ochrany citlivých dat,“ dodal Ležatka.

Sobotka: S evidencí nám pomůžou Slovinci

Premiér Bohuslav Sobotka se dnes při své návštěvě Slovinska dohodl s tamním předsedou vlády Mirem Cerarem na tom, že si obě země budou vyměňovat zkušenosti se zaváděním elektronické evidence tržeb. Projekt elektronizace tržeb, kterou chtějí Česko i Slovinsko zavést po chorvatském vzoru, plánuje slovinská vláda spustit už v září. Česko stejný krok plánuje na počátek příštího roku. Podle Sobotky si budou obě země vyměňovat návrhy zákonů i zkušenosti s případnými problémy.