Odbory: Škoda nám kvůli demonstracím vyhrožuje

Mladá Boleslav – Automobilka Škoda Auto údajně vyhrožuje svým zaměstnancům postihem za účast na středeční demonstraci na podporu růstu mezd, tvrdí to alespoň místní odbory. Vedení firmy to podle mluvčí Jany Bahníkové popírá. Odbory se k prvnímu protestu sejdou v Mladé Boleslavi, Vrchlabí i Kvasinách ve 13:45 ve středu 15. dubna a zaměstnanci ten den budou pracovat o hodinu méně.

Odbory se s vedením společnosti už delší čas nedokáží dohodnout na růstu mezd. Automobilka při kolektivním vyjednávání navrhla růst platů o tři procenta na dobu jednoho roku. Na konci března ale vypršela dosavadní kolektivní smlouva a odbory na návrh nepřistoupily – zpočátku požadovaly nárůst tarifních mezd o 6,5 procenta, poté slevily na nižší částku, kterou však nezveřejnily. Dosavadní kolektivní smlouva bude platit, dokud se odbory s firmou nedohodnou.

„Vedení společnosti Škoda Auto varovalo zaměstnance před účastí na středečním protestu organizovaném odbory Kovo na podporu kolektivního vyjednávání o mzdách a vyhrožovalo možnými následky,“ uvedl dnes právník odborů Jiří Hašek. Podle předsedy odborů Jaroslava Povšíka protest vznikl na základě podnětů členů odborů a zaměstnanců. „Nicméně musím přiznat, že vedení firmy udělalo protitah a snaží se destabilizovat a rozložit tuto akci různými prohlášeními a interpretací výhrůžek některých řídících pracovníků,“ prohlásil.

Mluvčí automobilky ale tato tvrzení vyvrací. Podle ní firma respektuje právo zaměstnanců na tlumočení svých názorů a poskytuje plnou součinnost při zajištění akce. „Zaměstnanci byli instruováni dopisem o tom, jak mají postupovat v případě, že se chtějí tohoto shromáždění zúčastnit,“ dodala.

Nové logo mladoboleslavské Škody Auto
Zdroj: ČT24
  • Průměrná hrubá mzda v dělnických pozicích ve Škodě Auto je přibližně 34 tisíc korun a nynější dohoda platila do konce března.
  • Pro srovnání v kolínské TPCA berou dělníci v průměru 30 500 korun (ani zde se ale odbory a vedení společnosti nedohodly na další kolektivní smlouvě – automobilka nabízí růst mezd o zhruba 500 korun, odbory chtějí 1340 korun). V nošovické továrně Hyundai platí ještě asi o dva tisíce méně.
  • Škoda v Česku bez agenturních pracovníků a učňů zaměstnává téměř 24 tisíc lidí.

Na něčem se ale odbory a vedení společnosti už dohodly. Každý tarifní zaměstnanec dostane v květnovém výplatním termínu jako součást dubnové mzdy variabilní část bonusu 25 tisíc korun. Včetně fixní části bonusu, vyplácené před letními dovolenými a před Vánoci, tak zaměstnanci celkem dostanou roční bonus asi 60 tisíc korun.

Samotné Škodovce se loni velmi dařilo. Během této doby totiž zvýšila zisk o 46 procent na 665 milionů eur, tedy na 18,4 miliardy korun. Svým zákazníkům automobilka pak dodala rekordních 1,037 milionu vozů, což představuje téměř 13procentní meziroční nárůst. TPCA zatím loňské hospodářské výsledky nezveřejnila, v roce 2013 tam meziročně klesly tržby i zisk shodně o 13 procent. Tržby činily podle auditovaných výsledků 29,8 miliardy korun, zisk před zdaněním 278,1 milionu korun.

Vydáno pod