Náměstek Pros jednal za zády ministra, naznačil viceguvernér Tomšík

Praha – Dopis, ve kterém náměstek ministra financí Martin Pros (ČSSD) požádal Českou národní banku o prošetření možné manipulace se sazbou PRIBOR, je založen na domněnkách a neznalostech. Centrální banka proto bude žádat doplnění. V Otázkách Václava Moravce to prohlásil viceguvernér Vladimír Tomšík. Také se pozastavil nad tím, jak Pros s bankou komunikuje: „Není možné posílat dopisy guvernérovi z úrovně náměstka v pátek večer, když je pan ministr na zahraniční cestě.“

„V pátek odpoledne byl rozeslán dopis vysokým státním úředníkem. Pan ministr říká, že to bylo bez jeho vědomí, je tedy otázka, jestli to lze považovat za dopis ministerstva financí nebo jenom jednoho státního úředníka,“ naznačil Tomšík možnost, že náměstek Pros jednal za zády svého nadřízeného (podrobnosti o dopisu čtěte zde). Svého náměstka už ostatně ministr financí Andrej Babiš (ANO) včera kritizoval v televizi Prima (více zde).

„V tom dopise dochází k bezprecedentnímu napadení kredibility českého bankovního sektoru, které vůbec není doloženo nějakými reálnými údaji. To, co je v dopise napsáno, je opřeno o jeden novinový článek,“ dodal viceguvernér a neskrýval rozhořčení. „Dopis obsahuje pouze domněnky, které jsou postaveny na neznalostech. Nejsou tam žádné relevantní údaje.“

Zmíněný článek vyšel na konci března v Hospodářských novinách. „Srovnává vývoj u nás a na eurotrhu. Tyto dva trhy jsou nesrovnatelné, protože my stahujeme likviditu z trhu, zatímco na eurovém trhu se likvidita dodává,“ vysvětlil Tomšík. Deník v textu rovněž tvrdí, že výše sazby PRIBOR neodpovídá tržním podmínkám a je příliš vzdálená od sazeb ČNB. Podle Tomšíka to ale není pravda – rozdíl mezi oběma sazbami se prý dlouhodobě snižuje.

Pros pro ČTK uvedl, že vycházel z veřejných informací a srovnání dat zveřejněných ČNB a že nikoho neobviňuje. „Jenom jsem podal podnět, aby ČNB vykonávala svoji úlohu - účinný a objektivní výkon dohledu,“ uvedl. Náměstek ministra tvrdí, že z dostupných informací vyplývá, že by měla být česká sazba nižší než její evropská obdoba EURIBOR, ale je naopak několikanásobně vyšší: „PRIBOR je vyšší, než by byl, kdyby byl určován tržními silami. Jde mi o to, aby PRIBOR byl správnou referencí pro výpočet sazby, která má vliv na korporátní úvěry stejně jako hypotéky s variabilní sazbou, které si vzali občané.“

Viceguvernér Tomšík zopakoval, že ČNB nemá žádné informace o manipulacích se sazbou PRIBOR. V případě, že Pros dodá důkazy, je nicméně banka připravena celou situaci prošetřit. Komunikace mezi ministerstvem a bankou by se přitom měla odehrávat standardní cestou. „My se pravidelně účastníme jednání vlády, naopak pan ministr je vždycky pozvaný na jednání bankovní rady. Věci, které jsou opravdu oficiální, projednáváme těmito kanály,“ popsal Tomšík.

  • Sazbu PRIBOR určuje šest bank (Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, UniCredit Bank, Raiffeisenbank a Expobank), z nichž prvních pět jmenovaných zároveň tvoří pětici největších bank na tuzemském trhu.

„Tyto banky se v dobách krize chovaly zodpovědně a spoustu kroků dopředu konzultovaly s Českou národní bankou. Krizi přežily bez jakékoliv újmy, veřejný sektor do nich nemusel dát jedinou korunu. A najednou, po skončení krize, vysoký státní úředník zpochybňuje důvěryhodnost chování těchto bank při kotacích tržních sazeb,“ podivil se Tomšík.

„Megakauza“ jako v Londýně z toho nebude, míní Niedermayer

Informace o možných manipulacích se sazbou PRIBOR překvapily i bývalého viceguvernéra ČNB a nyní europoslance za TOP 09 a STAN Luďka Niedermayera. „V České republice není rozvinutý derivátový trh, který většinou k manipulacím svádí,“ poznamenal v narážce na rozsáhlé podvody s obdobnou londýnskou mezibankovní sazbou LIBOR.

„Trh finančních produktů vázaných na PRIBOR obecně není velký, takže já jsem se domníval, že toto riziko neexistuje,“ řekl v polední debatě Niedermayer. „Osobně si myslím, že u nás nějaká megakauza týkající se manipulace s PRIBORem nevznikne,“ předpověděl europoslanec. Souhlasí ovšem s tím, že centrální banka by měla podezření prošetřit.

Ilustrační foto
Zdroj: Jan Černý/ČTK

Proti nařčení z manipulace se ohradila i Česká bankovní asociace (ČBA), která však není tvůrcem ani garantem sazby PRIBOR. Pouze reprezentuje hlavní tuzemské banky. „Pokud jde o PRIBOR a jeho fungování, ČBA nezaznamenala žádné indicie nekalých postupů, o nichž hovoří pan náměstek ve svém dopise. Banky jsou kdykoliv připraveny poskytnout veškerá potřebná vysvětlení. Je jen škoda, že dopis byl napsán, aniž by tato možnost požádat o vysvětlení byla využita,“ uvedl výkonný ředitel asociace Pavel Štěpánek.

PRIBOR (Prague Interbank Offered Rate) je důležitou úrokovou sazbou pro český peněžní trh. Za tuto sazbu si totiž komerční banky navzájem poskytují úvěry. Má tedy dopad na výši úroků hypotečních úvěrů, dluhopisů a dalších půjček.

„Spousta firemních úvěrů je přímo navázána na sazbu PRIBOR. Banka například poskytne úvěr za sazbu PRIBOR plus nějakou přirážku. Také určitá část hypoték – tzv. variabilní hypotéky – je úročena přímo od PRIBORu. Jejich sazby se tedy mění s tím, jak se mění sazba PRIBOR,“ objasnil hlavní ekonom GE Money Bank Petr Gapko.

Podle Prose může manipulace způsobit zkreslení kurzů dluhopisů a ovlivnit cenu některých hypoték. „Případná manipulace s PRIBORem by tak měla negativní dopady na spotřebitele a znamenala by masové bezdůvodné obohacení bank,“ uvedl v dopisu adresovaném guvernérovi ČNB Miroslavu Singerovi.

Výši sazby PRIBOR určuje Financial Markets Association of the Czech Republic (nazývaná také „Český Forex Klub“), a to na denní bázi na základě dat pocházejících z šesti komerčních bank (Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, UniCredit Bank, Raiffeisenbank a Expobank).