Z českých obchodů loni zmizelo zboží za 13 miliard

V českých obchodech se v minulém roce ukradlo zboží za 13 miliard korun. Vyplývá to z analýz bezpečnostních agentur, které obchody hlídají. Největší škody působí organizované skupiny zaměřující se na luxusní oblečení, drogerii a potraviny. Zbytek mají na svědomí drobní zloději.

Z českých obchodů loni zmizelo zboží za 13 miliard (zdroj: ČT24)

Káva, máslo, čokoláda, alkohol a drogerie – to je vůbec nejčastější zboží, které kradou zloději v obchodech. Co do počtu vedou drobní zloději, kteří se dopustí skoro 90 procent všech krádeží.

Jenže největší ztráty obchodům nepůsobí krádeže za stokoruny, nýbrž ty organizované. Bezpečnostní agentury tvrdí, že takové zboží poté končí ve večerkách. Tedy alespoň to, co je rychle prodejné. „Mražené maso je velice časté. A kupodivu nejčastější česká položka, máslo,“ říká divizní ředitel M2C Martin Giebel.

Jen loni řešila policie přes 12 000 případů. Pražská městská policie pak zaznamenala 5000 krádeží, za něž uložila pokuty ve výši téměř milion korun. Letos už strážníci hlásí přes tisícovku deliktů.

Policisté se přitom zabývají jen krádežemi, u nichž škoda přesahuje 5000 korun. Hranice přestupku však neplatí vždycky. Pokud je chycený zloděj za podobnou krádež trestaný a v podmínce, jedná se z pohledu policie o přestupek, i kdyby šlo o zboží za stokorunu.

„Vzrůstá počet krádeží na objednávku, kdy toxikomani kradou věci, které se snaží zpeněžit,“ dodává mluvčí policejního prezidia David Schön. Může se jednat třeba o luxusní oděvy. „V poslední době se nejčastěji krade značkové oblečení, v módních značkách renomovaných firem,“ vysvětluje Jan Lakner ze společnosti Securitas.

Celkem zloději ukradnou až 1,5 procenta z obratu tuzemských obchodů. V absolutních číslech to znamená 13 miliard korun ročně.