Novinky pro podnikatele: Nabídky veřejných zakázek přímo do mailu

Praha – Do veřejných zakázek malého rozsahu se v Česku přihlásí často méně než tři živnostníci, takže se ani nesplní zákonem stanovené minimum. Malí podnikatelé totiž zpravidla nemají čas vyhledávat zakázky na internetu. Hospodářská komora jim proto chce pomoci – o veřejných zakázkách bude informovat na svém webu a své členy i prostřednictvím e-mailů.

Malí podnikatelé o veřejných zakázkách často nevědí (zdroj: ČT24)

Všechny veřejné zakázky budou dál vypsány ve věstníku ministerstva pro místní rozvoj. Vedle toho ale ty menšího rozsahu najdou podnikatelé i na webu Hospodářské komory, svým členům je pak bude rozesílat e-maily. Chce tak podpořit rozvoj podnikání a posílit zaměstnanost v regionech. „V současné době podmínky pro živnostníky, pro malé a střední podnikatele, v naší zemi nejsou ideální. A toto budiž alespoň jedna z cest, jak jim pomoci,“ uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.

S nedostatečným počtem přihlášených živnostníků do soutěží o veřejné zakázky bojuje například Správa státních hmotných rezerv, jejíž zakázky zveřejní komora jako první. „Měli jsme problém s tím, že buď se nám nehlásily firmy, nebo se nám hlásily stále stejné firmy,“ říká její předseda Pavel Švagr.

Správa státních hmotných rezerv jen během loňska vypsala skoro 70 tendrů za několik desítek milionů korun. Ne vždy se ale do výběrového řízení přihlásili alespoň tři zájemci, jak to určuje zákon. Hospodářská komora by zveřejňování informací o zakázkách ráda nabídla i dalším státním institucím.