Atény požádají o odklad splátky dluhu MMF, píše řecký deník

Atény – Řecko chce, aby mu Mezinárodní měnový fond povolil odklad splátky dluhu 470 milionů eur, pokud nedostanou od mezinárodních věřitelů nové peníze z programu pomoci. S odvoláním na nejmenované vládní zdroje to napsal řecký list Ta Nea, podle kterého o tom bude ve Washingtonu jednat ministr financí Janis Varufakis. Atény takovou možnost dlouho odmítaly připustit.

Janis Varufakis skutečně míří do Washingtonu, kde se setká s předsedkyní MMF Christine Lagardeovou. Oficiálním tématem jednání jsou reformy navržené řeckou vládou, jež mají otevřít zemi přístup ke slíbené mezinárodní finanční pomoci, která má zabránit řeckému bankrotu. Podle Ta Nea ministr Varufakis požádá o odklad splácení dluhu, pokud se Řecko s věřiteli nedohodne do dalšího zasedání euroskupiny, tedy ministrů financí zemí eurozóny 24. dubna.

Řecká vláda dlouho popírala, že by mohla splátku dluhu vůči MMF odložit. Že by to mohlo připadnout v úvahu, poprvé naznačil v průběhu týdne v rozhovoru pro německý týdeník Der Spiegel řecký ministr vnitra Nikos Vutsis. „Pokud do 9. dubna nepřijdou peníze, zaplatíme nejprve platy a důchody tady v Řecku a pak naše zahraniční partnery požádáme, aby s tím souhlasili a aby pochopili, že nezaplatíme MMF ty peníze včas,“ řekl. Že by ale měl Varufakis Christine Lagardeovou o odklad požádat, však Atény oficiálně nepotvrdily.

Reformy přitom mají ukázat věřitelům, že Řecko je odhodláno dostát slibům finanční kázně a zaslouží si pomoc. MMF ale část návrhů považuje za neefektivní. Otazníky vzbuzuje především podložení plánu zefektivněním výběru daní, což u země známé jednou z nejhorších platebních morálek v oblasti daní vzbuzuje hluboké pochybnosti. Věřitelé považují za vhodnější zvýšení zejména nepřímých daní a další snížení důchodů a také zrychlení privatizace státních podniků.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a MMF o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur. Eurozóna koncem března souhlasila se čtyřměsíčním prodloužením záchranného programu pro Řecko, výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. Odhaduje se, že pokud Řecko nezíská další pomoc, dojdou mu – v případě plnění všech dluhových závazků – peníze 20. dubna.