Rozhodnutí o plynovodu mezi Českem a Polskem má padnout ještě letos

Praha – Společnost Net4Gas, majitel českých přepravních plynovodů, chce ještě v letošním roce rozhodnout o tom, že Česko a Polsko propojí novým potrubím. S vyšší energetickou bezpečností zaručenou právě tímto rozšířením sítě české úřady počítají; zneklidnilo je ale, že si firma snížila základní kapitál, a obávají se, že na projekt nebude mít dost peněz. Net4Gas riziko odmítá.

UDÁLOSTI: Poteče mezi Českem a Polskem plyn? (zdroj: ČT24)

Poslední dějství jednání o stavbě plynovodu Moravia, jehož cena sahá k 10 miliardám korun, se odehrálo na půdě sněmovního podvýboru pro energetiku. Společnost Net4Gas musela zákonodárcům vysvětlovat dopady toho, že svým novým majitelům vyplatila prostřednictvím dluhopisů devětadvacet miliard korun.

„Z našeho pohledu se jedná o dluh a ten může být kdykoli vymáhán,“ prohlásila na adresu společnosti ředitelka plynárenského výboru Energetického regulačního úřadu Petra Grigelová. Regulátor tvrdí, že si české zákony neumí poradit se situací, kdy by přepravci plynu došly peníze, právě třeba na stavbu plynovodu, a varuje před tím, že taková situace může nastat. „Problémy s investováním bude mít společnost v okamžiku, kdy skončí ty dlouhodobé kontrakty a ty, pokud my máme informace, postupně skončí do roku 2020,“ doplnil mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

O nedůvěryhodném kroku ze strany Net4Gas potom hovořil i předseda sněmovního podvýboru, sociální demokrat Milan Urban. „Na straně firmy byla chyba, když udělala vnitřní rozhodnutí a neinformovala českou vládu,“ prohlásil.

Net4Gas tiší vášně: Moravia je naše vlajková loď

Net4Gas se ovšem snaží české zákonodárce uklidnit. Jak informoval jednatel společnosti Václav Hrach, projekt rekapitalizace, jehož součástí bylo i vystavení sporných dluhopisů, obsahoval i plán na výstavbu Moravie. „Plynovod Moravia Stork 2 chceme postavit, je to vlajková loď, a děláme všechno proto, abychom ho postavit mohli,“ prohlásil Hrach. „Dvě agentury vyhodnotily naši firmu v investičním pásmu BBB, což je dobrý rating,“ dodal generální ředitel společnosti Net4Gas Andreas Rau.

image_641824
Zdroj: ČT24

Více než 260 kilometrů dlouhý plynovod má směřovat z Břeclavi na Ostravsko, kde se nedaleko severomoravského Příboru rozdělí na dvě větve. První povede k podzemnímu zásobníku plynu v Třanovicích jižně od Ostravy, druhá větev bude naopak obcházet Ostravu ze severu a na Hlučínsku se napojí na polskou síť. Potrubí tak republiku propojí s Polskem a umožní napojení na terminál se zkapalněným zemním plynem v polském přístavu Świnoujście.

Vedle toho hraje Moravia i strategickou úlohu. Má být totiž součástí propojení sever-jih, jež si klade za cíl snížení závislosti střední Evropy na dodávkách plynu z Ruska a zvýšit zvýšení středoevropské bezpečnosti v případě, že by z Ruska teklo méně plynu.