ČOI varuje před reklamou na nebankovní úvěry

Praha – Česká obchodní inspekce (ČOI) opět rozdala několik desítek pokut nebankovním společnostem, které poskytují spotřebitelské úvěry. Ve více než polovině z celkových 269 kontrol zjistila porušení zákona – 160 firmám vypsala pokuty za více než sedm milionů korun. Zákon nejčastěji porušovaly reklamy na úvěr.

ČOI rozdala nebankovním společnostem desítky pokut (zdroj: ČT24)

„Poměr prokázaných porušení meziročně vzrostl a přesáhl polovinu kontrolních zjištění, a to přesto, že se počet kontrol oproti roku 2013 snížil,“ uvedla ČOI v tiskové zprávě. V roce 2013 totiž inspektoři uložili za porušení zákona u spotřebitelského úvěru 132 pokut za téměř 5,6 milionu korun.

„Nejčastější byly nedostatky v oblasti reklamy na zprostředkování spotřebitelského úvěru, a to zejména reklamy, která byla na internetu,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Lidé, kteří si chtějí od nebankovních společností půjčit peníze, nemají podle ČOI často možnost najít na webových stránkách dané firmy důležité informace. V řadě případů chyběly nebo byly chybně uvedeny například roční procentní sazby nákladů, informace o výpůjční úrokové sazbě a také o právu odstoupit od smlouvy. Patnáctkrát inspektoři zjistili, že spotřebitelé nedostali žádné předsmluvní informace.

Podle ředitele ČOI Mojmíra Bezecného by měli klienti znát především takzvanou cenu půjčky, tedy celkovou finanční částku, kterou za úvěr zaplatí. „Smluvní podmínky by si měli pozorně přečíst a všemi dostupnými způsoby ověřit dříve, než jakoukoliv smlouvu podepíší,“ uvedl Bezecný.

Na adresu ČOI dorazilo loni celkem 440 podání kvůli zprostředkování nebo poskytnutí spotřebitelského úvěru, a to právě od nespokojených klientů. Nedostatky objevili inspektoři u každého pátého a některé z nich jsou stále v šetření.

Kontroly spotřebitelského úvěru patří podle ČOI mezi nejnáročnější, a to jak z hlediska jejich přípravy a odbornosti kontrolních pracovníků, tak i rozsahu kontroly a doby potřebné k seznámení se se všemi materiály. „Proto jsou tyto kontroly rozloženy v čase, což znamená, že v roce 2014 pokračovaly nebo byly uzavřeny kontroly zahájené v roce 2013 a některé kontroly, zahájené v roce 2014, pokračují v roce následujícím,“ dodala inspekce.

Nebankovních půjček zřejmě ubude

Ministerstvo financí v současné době připravuje zákon, který počítá s redukcí těchto nebankovních poskytovatelů úvěrů. Podle návrhu zákona bude muset každý poskytovatel nebankovních půjček projít schvalovacím procesem u České národní banky (ČNB) a získat licenci. Uchazeči o ni budou mimo jiné muset splňovat požadavky na kvalifikaci a praxi, disponovat určitým kapitálem či mít pojištění odpovědnosti za škody. Podmínkou bude čistý trestní a podnikatelský rejstřík.

V současnosti dohlíží na bankovní poskytovatele úvěrů Česká národní banka, na ty nebankovní pak Česká obchodní inspekce. Podle nového zákona by se dohled měl sjednotit pod ČNB. Jejímu vedení se však tento záměr nelíbí. Resort financí by měl návrh předložit vládě v červnu. (čtěte více)

Vydáno pod