Stavbu u Kvasin možná zbrzdí církev

Stavbu průmyslové zóny blízko Kvasin na Rychnovsku může zpomalit pozemek zablokovaný kvůli církevním restitucím.  Vláda výstavbu za 600 milionů před týdnem slíbila. Pozemkový úřad sporný pozemek zřejmě církvi vydá. Ta ale zatím není rozhodnutá, jestli by ho státu případně prodala. V oblasti má vzniknout 400 pracovních míst a je důležitá pro rozšíření automobilky Škoda.

Církev asi zbrzdí stavbu u Kvasin (zdroj: ČT24)

Na polích u Kvasin zatím orají traktory, v budoucnu na nich má ale podle představ Královéhradeckého kraje i státu vyrůst 52hektarová průmyslová zóna. Přesně před týdnem její výstavbu v memorandu slíbil šéfovi Škodovky Winfriedu Vahlandovi i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Očekává se zhruba 400 míst pro společnosti, které budou dodávat pro potřeby Škoda Auto v tomto regionu,“ uvedl Sobotka.

Jenže Česká televize teď zjistila, že důležitý pětihektarový pozemek, který má být součástí zóny, zablokoval stát pro církevní restituci. Je přitom pravděpodobné, že ho pozemkový úřad do konce dubna vrátí místní farnosti. „Dohoda o vydání byla uzavřená na konci měsíce února. V současné době běží správní řízení… A my v tuto chvíli nemůžeme předjímat, jak dopadne,“ řekla mluvčí Státního pozemkového úřadu Monika Machtová.

Vedle Škodovky v Kvasinách přitom už teď církev vlastní další pole, které má být součástí průmyslové zóny. A místní biskupství zatím odmítá říct, jestli - v případě úspěšné restituce - oba pozemky prodá. „Zda se skutečně pan hejtman s panem biskupem domluví na odprodeji potenciálních pozemků, lze v tuto chvíli těžko říci,“ prohlásil mluvčí královéhradeckého biskupství Lukáš Peška.

Výroba aut Škoda
Zdroj: ČT24

Oba církevní pozemky leží kousek od automobilky v Kvasinách, hned vedle trati na Rychnov, a bez nich kraj ucelenou průmyslovou zónu dohromady nedá. Česká vláda slíbila Královéhradeckému kraji na vybudování průmyslové zóny v okolí automobilky Škoda v Kvasinách 600 milionů korun a samotný kraj by rád vykoupil všechny pozemky do podzimu.

Začít stavět by se tady mělo v příštím roce. Že mohou v budoucnu církevní pozemky vybudování průmyslové zóny výrazně zkomplikovat, připouští i ministr průmyslu Jan Mládek. „Cítím to jako problém, kterých máme desítky podobné úrovně,“ podotkl Mládek (ČSSD).

Jde o pozemky v hodnotě více než deset milionů korun

Tržní hodnota pozemků je víc než deset milionů. A kraj je ochotný tuto částku zaplatit. Hejtman Lubomír Franc už kvůli tomu poslal dopis královéhradeckému biskupovi Janu Vokálovi. „Chceme jednat o jeho koupi. Ano, dá se říct, že ten dopis k tomu směřuje. Směřuje to k jednání, které by nám mělo umožnit ten pozemek získat,“ vysvětluje vedoucí průmyslových zón Královéhradeckého kraje Pavel Tichý.

Zóna je součástí státní pomoci rozvoji Škodovky, která v Kvasinách v příštích třech letech slíbila investici 7 miliard a 200 milionů. A rozšíření závodu o dalších 1300 nových pracovníků.

Vydáno pod