Rubl nabírá na síle, pomáhá mu dražší ropa

Moskva - Ruský rubl se pomalu oklepává z krize. Ve středu dosáhl vůči dolaru svého letošního maxima, když se vyšplhal na hodnotu 56,78 za dolar. Jen za poslední dva dny přitom posílil o necelá čtyři procenta. Hranici 57 rublů za dolar překonal naposledy 30. prosince loňského roku. A ruská měna sílí i dnes, také vůči euru.

Hlavním faktorem, proč v posledních dnech ruská měna posilovala, byl podle analytika GE Money Bank Filipa Fyrbacha především růst cen ropy na světových trzích: „Tento vývoj souvisí s geopolitickým rizikem – kdy letadla Saúdské Arábie zaútočila na povstalce v Jemenu, což může ohrozit dodávky ropy.“ Dodal, že vývoj rublu a ceny ropy je v posledních měsících úzce spjatý.

Fyrbach si ovšem nemyslí, že rubl má to nejhorší za sebou. „Dlouhodobější faktory jako vývoj ekonomiky, růst inflace, pokles reálných mezd atd. budou stále držet rubl pod tlakem a volatilita na trzích pravděpodobně přetrvá ještě několik měsíců,“ míní analytik.

Za současným posilováním rublu ale stojí také kalendář. V Rusku se totiž budou platit daně. Když v prosinci minulého roku měna padala, mnoho Rusů řešilo dilema, co si dát do peněženky - jestli rubl, nebo dolary. S pádem kurzu totiž jejich úspory a výdělky ztrácely na hodnotě. Nákup zahraniční měny ve velkém ale přispíval k dalšímu pádu té domácí. Měně také pomáhají vyhlídky na nižší splátky státního dluhu v budoucnosti. Za poslední dva měsíce totiž země zaplatila víc, než musela. A rubl tak možná bude dál růst.  

Vývoj kurzu rublu
Zdroj: ČT24

Bezprostřední vyhlídky ruského hospodářství nejsou příliš nadějné

Jenže ani posilování ruské měny podle analytika GE Money Bank Fyrbacha neznamená, že by se tamní ekonomika zotavovala: „To nejhorší má ještě před sebou. Pro letošek se očekává, že ruské HDP poklesne o zhruba pět procent a další rok už by to mělo být méně.“

Ruskému hospodářství by přitom pomohlo, kdyby se cena ropy vrátila k 80 až 100 dolarům za barel – dařilo by se lépe klíčovým ruským společnostem i rozpočtu. Na druhou stranu není to jenom o cenách ropy, ale také o západních sankcích, uzavírá Fyrbach.

Fyrbach: Ruská ekonomika má to nejhorší ještě před sebou (zdroj: ČT24)
  • Cena severomořské ropy Brent dnes stoupla o více než čtyři procenta poté, co Saúdská Arábie a její spojenci z regionu zahájili vojenskou operaci proti šíitským povstalcům v Jemenu. Tím prochází klíčová cesta pro dodávky ropy z Blízkého východu do Evropy. Po poledni stoupla cena Brentu na 58,80 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) také zdražila - o více než dva dolary na 51,31 dolaru za barel.

Ruská centrální banka loni v prosinci zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 6,5 procentního bodu na 17 procent, aby zastavila propad rublu a zmírnila růst cen. Letos již ale tuto sazbu snížila na 14 procent, aby omezila negativní dopady, které mají na ekonomiku vysoké náklady na půjčky. Ruské podniky si ale stěžují, že úroky jsou stále příliš vysoké. 

Vydáno pod