Prahu a Peking spojí od října přímá linka

Praha - Přímá letecká linka mezi Prahou a Pekingem by měla být v provozu od 1. října. Dohodl se na tom premiér Bohuslav Sobotka s velvyslankyní Čínské lidové republiky Ma Kche-čching. Kromě toho spolu v Praze řešili vztahy obou zemí a podporu investic. Spuštění pravidelné linky má být ještě potvrzeno v červnu.

Přímá letecká linka propojí Prahu a Peking (zdroj: ČT24)

Podle premiéra nyní jedná plánovaný provozovatel linky, společnost Hainan, s Českým Aeroholdingem o technických podmínkách provozu. Přitom ještě dle původního plánu měla přímá linka spojovat Prahu s čínskou obchodní metropolí Šanghají. Nakonec se ale čínské úřady rozhodly pro hlavní město Peking a udělily pro ni povolení soukromým aerolinkám Hainan.

„Prvním technickým termínem přímého leteckého spojení by mohl být 1. říjen letošního roku,“ přiblížil Sobotka. Konkrétní termín spuštění linky ale podle premiéra závisí na dohodě obou aerolinek.

Až třikrát týdně?

Zatím však není jasné, jak často a kolik cestujících by nová linka mohla převážet. Předseda kabinetu si však od ní slibuje výrazný impulz pro turistický ruch a pro vzájemné obchodní vztahy mezi Českem a Čínou. Podle pondělních Lidových novin by letadla na této lince mohla létat třikrát týdně s kapacitou téměř tisíc lidí v každém směru. Kdyby se zahájení provozu opravdu stihlo letos na podzim, je podle Sobotky jednou z variant, že by linku vyzkoušel při své plánované podzimní návštěvě Číny. 

Pražské letiště
Zdroj: Josef Horázný/ČTK

Sobotka s Ma Kche-čching kromě otevření přímého leteckého spojení mluvili také o dalších připravovaných česko-čínských akcích v tomto roce. V dubnu bude podle premiéra Česká republika hlavním zahraničním partnerem pravidelného technologického veletrhu v Šanghaji. Českou delegaci zhruba 250 podnikatelů na veletrh povede předseda sněmovny Jan Hamáček a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (oba ČSSD).