Investice v Česku: Nejvíce do aut a ze strany Korejců a Němců

Praha - Domácí a zahraniční investice v Česku se podle agentury CzechInvest loni téměř zdvojnásobily. Agentura počítá s tím, že pomůžou vytvořit téměř 17 tisíc nových pracovních příležitostí, přičemž největší nárůst má přijít v Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Přesně polovina investic přitom mířila do automobilového průmyslu.

Agentura CzechInvest zprostředkovala loni v Česku 147 domácích a zahraničních investic v hodnotě 87 miliard korun. A to je téměř dvakrát více než v roce 2013. „Zvýšená aktivita zahraničních investorů souvisí s postupným oživením evropského trhu, taženým především automobilovým průmyslem,“ vysvětlil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Česko bylo podle šéfa resortu pro investory nejatraktivnější lokalitou v regionu. Například polská agentura PAIiIZ loni zprostředkovala investice v zemi za 1,8 miliardy eur (50 miliard korun).

Investice jsou od krize rekordní (zdroj: ČT24)

Česko přilákalo hlavně zájemce z Německa, USA a Jižní Koreje

Největší část investic směřovala do automobilového průmyslu - 50 procent - a následně do kovodělného průmyslu - 18 procent. Co se týče regionů, nejvíce projektů, konkrétně 26, cílilo na sever Moravy a do Jihomoravského a Ústeckého kraje (oba 19). Největší část projektů pochází od tuzemských firem, expandují hlavně strojírenské, textilní a potravinářské podniky. Nejvíce investorů do ČR zamířilo tradičně z Německa a Spojených států. Ale taky z Jižní Koreje, jejíž firmy v tuzemsku investovaly největší částku (25,8 miliard korun).

Objem investic přes CzechInvest
Zdroj: ČT24

Karel Kučera, generální ředitel, CzechInvest

„Korejské společnosti oceňují, že máme historicky dobrou průmyslovou tradici. Navíc jsme ve středu Evropy, a může se tak dodávat na východ i na západ.“

V žebříčku deseti nejvýznamnějších investic obsadil první místo Nexen Tire, který postaví v průmyslové zóně Triangle u Žatce závod na výrobu pneumatik v hodnotě 22,8 miliardy. Druhou největší položkou je expanze firmy Brose CZ v Rožnově pod Radhoštěm a Kopřivnici ve výši 2,65 miliardy.

Investice v Česku se loni téměř zdvojnásobily (zdroj: ČT24)

Většina investic přitekla do Česka během prvních šesti měsíců roku, kdy ještě investoři mohli využít výhodnější investiční pobídky. „Druhé pololetí bylo slabší, proto nyní musíme v lákání investic vyvinout vyšší úsilí. Připravená je k investorům vstřícnější novela zákona o investičních pobídkách a daleko aktivnější přístup k investorům předpokládá i naše nová strategie,“ dodal generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera.

Deset nejvýznamnějších investic za rok 2014

1. Nexen Tire (Jižní Korea) - 22,76 miliardy Kč, 1 384 nových míst

2. Brose CZ (Německo) - 2,65 miliardy Kč, 810 nových míst    

3. Continental Automotive (Nizozemí) - 2,63 miliardy Kč, 648 nových míst

4. Hyundai Mobis (Jižní Korea) - 2,62 miliardy Kč, 935 nových míst

5. AL INVEST Břidličná (ČR) - 2,42 miliardy Kč, 49 nových míst

6. Pila Štětí | Labe Wood (Rakousko) - 1,95 miliardy Kč, 159 nových míst

7. KARSIT HOLDING, s.r.o. (ČR) - 1,78 miliardy Kč, 300 nových míst

8. Mölnlycke Health Care (Švédsko) - 1,59 miliardy Kč, 214 nových míst     

9. Lovochemie, a. s. (ČR) - 1,58 miliardy Kč, 0 nových míst

10. Magna Exteriors & Interiors (Rakousko) - 1,55 miliardy Kč, 217 nových míst 


zdroj: CzechInvest