Jourová: Až 64 procent závadných výrobků v EU je z Číny

Brusel - Evropská unie loni zakázala dovoz nebo stáhla z trhu více než dva tisíce výrobků, tedy o tři procenta více než loni. Pozor si je třeba dávat zejména na hračky a textil. Nejvíce závadných výrobků stále pochází z Číny. Brusel s Pekingem proto tyto problémy řeší prostřednictvím zvláštního systému rychlého varování EU-Čína. Eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovnost mužů a žen Věra Jourová nevyloučila, že pokud se příští rok situace nezlepší, bude muset EU přijít s tvrdším opatřením.

Evropská unie loni zakázala dovoz nebo stáhla z trhu 2435 výrobků, od hraček po motorová vozidla, které byly nebezpečné pro spotřebitele. Uvádí to zpráva, kterou dnes v Bruselu představila eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovnost mužů a žen Věra Jourová. V porovnání s předchozím rokem to znamená o tři procenta případů více. „Může to být způsobeno tím, že je na trhu těchto produktů více. Anebo tím, a to si myslím, že platí více, že je to lepším fungováním národních orgánů, které hlásí produkty do toho systému,“ konstatuje Jourová. Podle ní to ukazuje na to, že větší důraz na kontrolu je cestou správným směrem. „To je i předmětem legislativy, na které pracuji a kterou se snažím prosadit,“ uvedla pro ČT24 Jourová.

image_637964
Zdroj: ČT24

Čína - pořád ta stejná země, která se v bruselských statistikách objevuje už roky jako nejproblémovější a odkud pochází až 64 procent závadných výrobků. „Snažíme se tlačit na čínské orgány, které mají pod sebou kontrolu trhu, aby činily preventivní opatření, aby produkty nešly vůbec z Číny a už vůbec ne do Evropy. Budeme mít další jednání, i trilaterální, tj. se Spojeným státy. Ale Čína, to je dlouhodobá bolest. A domnívám se, že pokud se příští rok situace nezlepší, budeme muset přijít s tvrdším opatřením,“ říká Jourová.

Co je nejvíce nezbezpečné
Zdroj: ČT24

O jaké opatření by v praxi mohlo jít, však eurokomisařka nechtěla říci. „Nechci nyní předjímat a plašit importéry a producenty. EU by měla být dostatečně váženým klientem pro čínské vývozce, aby sami dělali opatření a nekvalitní výrobky sem neposílali. Nejdříve tak budeme tlačit tímto směrem,“ upřesnila Jourová.

Co je nejvíce nebezpečné

Na čele plejády nejnebezpečnějších výrobků, kvůli kterým Evropská komise přijala loni nápravná opatření, stojí hračky: 28 procent ze všech hlášených výrobků. Asi tři procenta se pak týkají dalšího dětského zboží typu židliček, nestabilních kočárků, resp. věcí, kterými se děti mohou udusit nebo které mohou způsobit škodlivé reakce kvůli chemikáliím v nich obsažených. Textilie, oděvy, módní výrobky pak tvořily asi 23 % hlášených výrobků, rizika pro lidské zdraví se objevila také u elektroniky (9 %) a u aut (8 %). Nejčastějšími riziky u výrobků bylo nebezpečí úrazu, chemická závadnost výrobku a hrozba udušení.

„U aut je hodně následných akcí, protože se spotřebitelé různě informují, že mají vůz vykazující nebezpečí a musí se vyměnit součástky. V automobilovém průmyslu je vlastně následných akcí vůbec nejvíce,“ dodává eurokomisařka Jourová.

Česká republika je zhruba někde uprostřed podle statistiky. „Je to výrazem toho, že nám funguje národní orgán, Česká obchodní inspekce, a také dTest, který zpopularizoval problematiku. Může to být i tím, že jsme průměrní a nemáme tak vysoký objem dovozů z Číny. Být průměrný v Evropě není někdy špatné,“ uzavírá Jourová.

Padělek a originál panenky
Zdroj: ČT24

Evropská komise už 12 let pracuje se zeměmi EU na tom, aby spotřební zboží dodávané na evropské trhy bylo bezpečné. Využívá k tomu systém včasného varování pro nebezpečné nepotravinářské výrobky (RAPEX). Do systému je zapojeno 31 zemí (všechny státy EU a Island, Lichtenštejnsko a Norsko). Systém včasného varování zaručuje, že informace o nebezpečných nepotravinářských výrobcích, které se objevily kdekoliv v Evropě, se rychle dostanou ke všem ostatním státům a EK. Díky tomu jsou podle komise v celé EU rychle přijata vhodná opatření a jsou informováni spotřebitelé.

RAPEX varuje
Zdroj: ČT24

„Každý výrobek v Evropě musí být pro naše občany bezpečný. Výrobky, které mohou způsobit újmu, musí být z trhu co nejrychleji staženy. Proto jsme vytvořili systém včasného varování. V průběhu posledních let se ukázal být velmi účinným nástrojem zaručujícím ochranu evropských spotřebitelů,“ uvedla podle tiskového centra komise Jourová.

Kde bylo v rámci EU loni nejvíce případů nebezpečných výrobků?

Maďarsko 12 %

Německo 11 %

Španělsko 11 %

Francie 7 %

Kypr 6 %