Spor o pojištění OSVČ: Sobotka ho chce zvýšit, Babiš je proti

Praha - Živnostníci by měli platit vyšší zdravotní pojištění - České televizi to řekl premiér Bohuslav Sobotka. Tvrdí, že drobní podnikatelé čerpají ze zdravotního systému víc peněz, než do něj odvádějí. Velkou analýzu odvodů zaměstnanců a živnostníků na ministerstvu financí shodou okolností právě dokončil ministr financí Andrej Babiš. A ten naopak zvyšování pojistného pro živnostníky odmítá.

Události: Vládní pře o zdravotní pojištění živnostníků (zdroj: ČT24)

Živnostníci, kteří mají zisk nižší než 26 500 korun měsíčně, dnes platí minimální zdravotní pojištění - částku 1 800 korun. Podle premiéra Sobotky by to ale mělo být více, neboť rozdíl mezi zdravotními odvody zaměstnanců a drobných podnikatelů je příliš velký. Obě skupiny přitom mají nárok na stejnou zdravotní péči.

  • Bohuslav Sobotka (ČSSD), premiér a předseda koaliční strany: "Živnostníci zaplatí na platbách do systému zdravotního pojištění méně, než z toho systému čerpají a zdravotní péče o živnostníky je dnes dotována z odvodů zaměstnanců."

Zatímco totiž zaměstnanec s hrubým příjmem 25 tisíc měsíčně odvede spolu se svým zaměstnavatelem na zdravotním pojištění přes 3 300 korun, živnostník se stejným hrubým příjmem a 60 procentním paušálem zaplatí stále 1 800 korun. Na tento nepoměr poukazují kromě sociálních demokratů také odbory.

  • Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů: "Zdravotní systém je založen výhradně na principu solidarity a je potřeba, aby tam všechny subjekty přispívaly relativně rovnoměrně. A k tomu bohužel nedochází."

Sobotkův plán dostat od živnostníků více peněz na placení zdravotní péče zatím odmítá jak ministr financí Andrej Babiš (ANO), tak i pravicová opozice. Naopak koaliční lidovci jsou ochotní o odvodech pro OSVČ jednat. Samotní živnostníci premiérovi i odborům oponují, že jsou mnohem méně nemocní než zaměstnanci a k lékařům chodí zřídkakdy.

  • Andrej Babiš (ANO), ministr financí a předseda koaličního hnutí: „O zvýšení zdravotního pojištění živnostníkům v této chvíli neuvažujeme. Soustřeďujeme se na zlepšení výběru, proto chceme zavést evidenci tržeb a kontrolní hlášení.“
  • Miroslav Kalousek (TOP 09), 1. místopředseda opoziční strany a exministr financí: "Zvýšení, navíc selektivní, navíc u živnostníků na zdravotním pojištění v žádném případě nepodporujeme."
  • Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), vicepremiér a předseda koaliční strany: „Rozdíly mezi odvody zaměstnanců a OSVČ jsou výrazné. Je pravda, že OSVČ nemají takové výhody jako zaměstnanci.“
  • Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků: "Není pravda, že by živnostníci čerpali více, než odvádějí. Odvádějí přibližně dvojnásobek toho, co čerpají."

Ministr Andrej Babiš má na koaliční jednání přinést analýzu odvodů živnostníků a zaměstnanců během dubna. O případných změnách by měla koalice rozhodnout do léta.