Chybí nám tři miliardy z DPH, stěžují si obce a kraje

Praha – Kraje a obce začínají silně pociťovat propad výběru daní za první dva měsíce letošního roku. Důvodem je nižší inkaso DPH, z něhož část dostávají právě samosprávy. Oproti loňsku jim chybí víc než tři miliardy korun – třeba na investice do silnic, škol nebo zdravotnických zařízení. Resort financí nicméně ujišťuje, že výběr daní se v průběhu roku zlepší.

Všech třináct krajů a více než 6 000 obcí si stěžuje, že se jim příjmy z daní propadly o 15 až 20 procent. „Za leden a únor letošního roku máme daňové příjmy o 61 milionů korun nižší než v loňském roce,“ vyčíslil například hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN).

Podle šéfa Asociace krajů a jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) je nedostatek peněz znát hlavně na investicích. Třeba do dopravní infrastruktury, jako jsou silnice a chodníky. Nižší příjmy ale mají dopad i na školství, zdravotnictví nebo sociální služby.

Problém s propadem daňových příjmů má i šestitisícová Chrastava na Liberecku. Obec chce do léta za dva miliony korun opravit a rozšířit místní silnici. Nižší výběr daní ovšem způsobil, že na to zatím nemá peníze. „Ty peníze máme sice v rozpočtu na papíře, ale pokud nevyjde rozpočtové určení daní, tak budou chybět,“ povzdechl si starosta Michael Canov (SLK).

Jen za první dva měsíce roku klesly obci daňové příjmy v porovnání s loňskem o téměř tři miliony. Do konce roku by mohl propad podle odhadů radnice činit až patnáct milionů. „Takovýto nečekaný pokles nepamatuji za celou dobu, co jsem na radnici, to je přes 20 let,“ dodal Canov.

Srovnání prý zkreslují loňská vysoká čísla

Krajům a obcím chybějí prostředky hlavně kvůli propadu výběru daně z přidané hodnoty. Jen za první dva měsíce letošního roku totiž vybral stát na DPH asi o 14 miliard méně než loni. A víc než tři miliardy z těchto peněz chybí právě místním samosprávám (obce dostávají z výběru DPH 20,83 procent, kraje pak 7,86 procent; podrobnosti najdete zde).

Nižší inkaso DPH je dáno tím, že firmy se na konci loňského roku nepředzásobily staršími a levnějšími kolky na tabákové výrobky, a tak vláda vybrala na DPH z cigaret o několik miliard méně. Stát zároveň za první dva měsíce letošního roku vrátil na téže dani firmám o 11 miliard víc. „U obou vlivů předpokládám, že v průběhu roku se to postupně zlepší,“ uvedl náměstek ministra financí pro rozpočet Jan Gregor.

Rovněž podle mluvčí Generálního finančního ředitelství Petry Petlachové nelze ze současného poklesu dělat závěry. Výnosy z daní by se prý měly v průběhu roku postupně dostat na úroveň předchozích let. Že se trend zlepšuje, mají naznačit už březnová čísla.

Události: Obcím a krajům chybí miliardy z DPH (zdroj: ČT24)

Petlachová dále upozornila, že obce na začátku loňského roku obdržely z výnosů daní vyšší částky než obvykle, a letošní porovnání je proto zkreslené. Důvodů bylo hned několik. Finanční správa například loni prověřovala (a tedy nevyplácela) velký objem nadměrných odpočtů DPH u plátců, kteří nemají v tuzemsku sídlo ani provozovnu. Další příčinou bylo vracení přeplatků na dani pracujícím důchodcům, kteří nyní dodatečně uplatňují slevu za roky 2013 a 2014. Směrem dolů ovlivnily inkaso daně i nižší ceny pohonných hmot a energií, pokles objemu stavební výroby, zavedení druhé snížené sazby DPH ve výši 10 procent nebo zmíněné předzásobení tabákovými výrobky.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) doufá, že se příjmy obcí a státní kasy dostanou na očekávanou úroveň. „Je to velmi nepříjemné. Pokud by byly daňové výnosy nižší, bude to problém pro celou koalici, protože na to máme nastavený rozpočet,“ vysvětlil šéf lidovců.

O propadu daňových příjmů budou hejtmani jednat s vládou už ve středu. Jestli budou muset obce a kraje nakonec ve svých rozpočtech seškrtat miliardy, bude jasnější už v létě.