Měřiče tepla zřejmě nebudou muset mít všechny domy

Praha - Pravidla u plošné instalace měřidel a indikátorů spotřeby tepla v bytových domech by neměla být tak přísná. Doporučili to dnes alespoň v rámci zákona o hospodaření energií senátoři. Měřiče by se podle nich nemusely instalovat tam, kde se to nevyplatí. Povinnost jejich plošné instalace přitom kritizovala řada senátorů a předtím i poslanců. Novelu zákona s pozměňovacím návrhem Senátu tak nyní opět posoudí Poslanecká sněmovna.

Měřiče mají být především nástrojem, jak spravedlivě rozpočítat náklady na teplo. Ovšem někteří senátoři poukazovali na to, že někde je technicky obtížné je namontovat, a navíc že měřidla mohou měřit s více než stoprocentní chybou.

Česko ještě čeká vysvětlování v Bruselu

Ministerstvo průmyslu a obchodu si teď podle svého šéfa Jana Mládka (ČSSD) nechá u Českého vysokého učení technického zpracovat analýzu. Jejím cílem bude zjistit, v jakých typech budov nemá smysl měřidla instalovat. Až bude studie hotová, bude muset Česko vysvětlit Evropské komisi, že ve vybraných typech budov nemá smysl spotřebu tepla měřit.

Miloš Vystrčil, předseda senátního výboru pro územní rozvoj (ODS)

„Ministerstvo poté, co bude mít k dispozici studii, do vyhlášky napíše, kdo nemusí instalovat měřicí přístroje na teplo, protože se mu to nevyplatí, nebo - odborně řečeno - je to nákladově neefektivní.“

Má se jednat především o takové typy domů, kde by instalace měřidel stála mnohem více, než kolik tepla se v nich spotřebuje. Také senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL) dodala, že se na ni obrací řada občanů a na tyto potíže s instalací ji upozorňují.

Ceny měřičů spotřeby tepla
Zdroj: ČT24

Současně senátoři do novely vložili ustanovení, podle kterého budou uživatelé bytů nebo jejich vlastníci povinni umožnit instalaci nebo kontrolu měřidel pouze na základě výzvy vlastníka budovy nebo společenství vlastníků. To má podle senátorů zabránit kontrole a instalaci přístrojů v nevhodný čas a bez předchozího informování uživatele bytu.

  • Novela zákona o hospodaření energií především počítá s tím, že při prodeji nebo pronájmu staveb postavených před rokem 1947, u níž nebyla od té doby žádná větší změna, by vlastník po dohodě s druhou stranou nemusel předkládat průkaz energetické náročnosti, tzv. energetický štítek. Nyní musí mít průkaz energetické náročnosti všechny prodávané nebo pronajímané budovy. Změna má ulehčit prodej těchto budov.

Mládek nakonec označil pozměňovací návrhy Senátu pro ministerstvo za přijatelné. Ve sněmovně proto podpoří jejich schválení. Novela má vstoupit v účinnost k letošnímu 1. červenci.