Portugalsko zachraňují soukromí investoři

Lisabon – Portugalsko se odrazilo od ekonomického dna a hospodářství se opět dostává na vlastní nohy. Loni tamní ekonomika rostla a rekordně vysoká čísla nezaměstnanosti se snížila. Přitom ještě před pár lety se Portugalsko řadilo po bok Řecka a Irska jako jeden z kandidátů na odchod z eurozóny. Velkou měrou se na tomto obratu podílejí zejména soukromí investoři.

Investory se snaží do země nalákat vláda na speciální program – firmy dají práci dlouhodobě nezaměstnaným za nižší plat a na oplátku jsou pak osvobozené od některých daní.

Zahraniční peníze tímto způsobem pomohly například keramické továrně Valaderes, která se musela v době krize uzavřít. Tehdy v plném provozu zaměstnávala přes 1500 lidí. Dnes už má téměř 50 zaměstnanců a do konce roku plánuje nabrat ještě dalších sto lidí. „Nabíráme, ale nabízíme zatím jen nízké platy. Nemůže to být jinak. Zpočátku se budeme soustředit hlavně na naše bývalé zaměstnance,“ vysvětluje generální ředitel továrny Henrique Barros.

Portugalsko se odrazilo od ekonomického dna (zdroj: ČT24)

„To, co vidíme, je, že začínají růst tradiční odvětví. Daří se ale jen těm firmám, které se odpoutaly od minulosti a šly jinou cestou. Zaměřily se víc na kvalitu, inovaci a konkurenceschopnost,“ dodává Paulo Pinho, docent z Vysoké školy obchodu a ekonomiky.

Portugalsko nemělo v roce 2011 daleko k bankrotu. Pomohl mu tehdy záchranný program Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, který zemi poskytl půjčku ve výši 78 miliard eur. Podmínkou ale byly reformy v podobě zvyšování daní a výrazných škrtů ve vládních výdajích.

Vydáno pod