Budoucího zaměstnavatele můžete zaujmout svou videovizitkou

Přestože nezaměstnanost v Česku klesá, v evidenci úřadů práce je stále přes 300 tisíc lidí. Na pracovní trh se tak dostávají nové způsoby, jak zaujmout potenciálního šéfa, případně jak udělat pohovor na dálku. A někteří kandidáti spoléhají na životopis formou krátkého videoklipu.

Jak zaujmout potenciálního zaměstnavatele? Například dnes už běžnou praxí ve světě a především v anglosasských zemích je natočení vlastního videoživotopisu. Na pracovním trhu v Česku se však jedná o novinku, kterou nabízí jen minimum firem.

„Lidi si myslí, že si takový klip natočí doma. Ale takové pokusy většinou nejsou dobré,“ míní kameraman a střihač z projektu Video CV Karel Hradílek. Natočit dobrou prezentaci potom někdy trvá i dvě hodiny. A nezačíná se jen úpravou zevnějšku, ale vypracováním podrobného scénáře.

Dříve přispívala EU

Profesní videovizitka musí být dlouhá maximálně dvě minuty. Právě tato doba totiž často rozhoduje u pohovoru o prvním dojmu. Zhotovení krátkých profilů přitom dříve financoval Evropský sociální fond. Teď už se za ně platí okolo tisícikoruny, a zájem tak opadá.

Videostudia proto doufají, že by uchazečům mohl s proplácením videoživotopisů pomoci třeba Úřad práce. „V tuto chvíli nemáme žádný takový projekt. Ale samozřejmě jak jde doba kupředu, tak je možné, že i toto bude zohledněno v určitých konkrétních projektech,“ vysvětluje mluvčí instituce Kateřina Beránková.

Události: Nové způsoby hledání práce (zdroj: ČT24)

Další novinkou na trhu práce jsou takzvané videodotazníky, které zaměstnavatel vybranému uchazeči pošle. Jakmile je dotazník spuštěn, nejde už zastavit. Reakce jsou tedy autentické jako při pohovoru například přes Skype. „Firma může zjistit více informací a více do hloubky o větším okruhu kandidátů, aniž by jim věnovala čas u osobního pohovoru,“ uvádí k výhodám této formy analytik portálu Jobs.cz Tomáš Ervín Dombrovský.

Hlavní je ale i nadále mít dobře napsaný a stručný životopis. Personalista mu totiž ve skutečnosti věnuje jen několik vteřin, a je tak nutné jeho pozornost zaujmout během nich.