Padělků v Česku citelně přibylo, s jejich kvalitou je to horší

Praha - Na území tuzemska bylo loni zadrženo 5461 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn. To však představuje meziroční nárůst o 75 procent. Nejčastěji došlo k padělání zahraničních bankovek a mincí.

Podle České národní banky (ČNB) bylo v případě padělků české měny loni zadrženo 2398 kusů, což je meziroční nárůst o 353 kusů. Nejčastěji a už dlouhodobě dochází k padělání tisícikorun a pětistovek, navíc většinou se staršími bezpečnostními prvky. 

Padělky často vznikají na kopírkách nebo inkoustových tiskárnách, a tak jim většina ochranných prvků chybí. Už na obyčejném denním světle se dá odhalit třeba tisková značka, vodotisk nebo proužek.

Padělky české měny lze rozpoznat snadno

„V porovnání s předchozími roky se kvalita padělků nezměnila. Na škále nebezpečnosti jsou prakticky všechny padělky našich bankovek hodnoceny jako méně zdařilé nebo neumělé,“ uvedl člen bankovní rady Lubomír Lízal. 

Celková hodnota zadržených padělků v českých korunách loni činila 2,22 milionu korun, předloni to bylo 1,89 milionu korun. U cizoměnových bankovek a mincí jejich počet stoupl o 1978 na 3063 kusů. 

Padělaných peněz v Česku přibývá (zdroj: ČT24)

V případě zahraničních bankovek bylo loni zadrženo 1792 kusů padělků v dolarech, přičemž nejčastěji padělaná je stodolarovka. V eurech bylo zadrženo 1238 kusů padělků. Nejčastěji zadržené padělky byly padesátieurové a pak pětiseteurové bankovky. „Základ je rozpoznat hlubotisk. Na všech ostatních měnách, co se týká padělků, použit není,“ vysvětluje ředitel KARTO K Roman Kudla.

Lubomír Lízal, člen bankovní rady ČNB

"Větší pozornost je však třeba věnovat zahraničním bankovkám. Jednak se u nich častěji vyskytují zdařilé padělky a navíc mají běžní spotřebitelé menší povědomí o bezpečnostních prvcích cizoměnových bankovek."

V České republice bylo ke konci loňského roku v oběhu téměř 1,97 miliardy bankovek a mincí, což je meziroční pokles o více než 12 procent. Naopak hodnota peněz v oběhu stoupla z předloňských 440 miliard korun na téměř 468 miliard. Vyplývá to ze statistik České národní banky. Údaje nezahrnují hodnotu a počet pamětních mincí.

KOMPLETNÍ ČÍSLA O PADĚLCÍCH NAJDETE ZDE.