Zeman chce euro: Technicky je to možné za tři roky

Praha - Česká republika by z čistě technického hlediska mohla přijmout euro za dva až tři roky, míní prezident Miloš Zeman. V pořadu Partie televize Prima zopakoval, že Česko se má snažit o co nejrychlejší přijetí eura. Podle nové programové rezoluce sociální demokracie by ČR měla euro přijmout kolem roku 2020.

Zeman uvedl, že Česko splňuje tři potřebná maastrichtská kritéria: „Z čistě technického hlediska bychom mohli euro přijmout za dva až tři roky,“ říká Zeman. Česko by však muselo projít dvouletým přechodovým obdobím, do něhož se země musí nejdříve přihlásit. „Čistě teoreticky bychom zde euro mohli mít za tři roky,“ uvedl prezident.

Objektivně tomu podle něj brání rozpor v koalici. „Ale tady chápu určité koaliční napětí, ANO je vůči euru spíše skeptické, sociální demokracie spíše optimistická,“ poznamenala hlava státu. Proto vstup Česka do eurozóny očekává později. Zeman přitom znovu vyjádřil lítost, že do eurozóny vstoupilo dříve Slovensko nebo Baltské země.

Miloš Zeman
Zdroj: ČTK/AP/Christian Lutz

ČSSD chce euro v roce 2020

Sociální demokracie chce společnou evropskou měnu přijmout za pět let. „Vláda by měla ve své hospodářské a rozpočtové politice pokračovat v přípravách na přijetí společné evropské měny v možném termínu kolem roku 2020, tak aby naše země zůstala atraktivní pro investice a snížilo se riziko prudkých měnových výkyvů,“ uvedla ČSSD v programové rezoluci, kterou v sobotu schválil její sjezd (více čtěte zde).

Země jako Slovensko, Rakousko nebo Německo prokázaly, že euro jejich ekonomiku nijak neohrožuje, uvedl již dříve Zeman. Ve svém loňském projevu v Evropském parlamentu prohlásil, že Evropa potřebuje společnou fiskální politiku.

Zeman nedávno potvrdil, že současného guvernéra České národní banky (ČNB) Miroslava Singera nahradí svým oblíbencem Jiřím Rusnokem. Zeman zřejmě doufá, že v Rusnokovi najde spojence i v otázce přijetí eura (více čtěte zde). Člen bankovní rady ČNB Rusnok však odhaduje, že Česko do roku 2020 do eurozóny nevstoupí.

Miloš Zeman v Partii dále komentoval sjezd sociální demokracie, nové vedení ČSSD nebo vládu Bohuslava Sobotky (více čtěte zde).