Řecký ministr: Odchod Atén z eurozóny by spustil dominový efekt

Atény - Řecký ministr obrany Panos Kammenos varoval před odchodem Řecka z eurozóny. Podle něj by mohl následovat dominový efekt. Ten by vyvolal následný odchod Španělska, Itálie a nakonec i Německa. Kammenos to uvedl v rozhovoru pro německý deník Bild. Vládní strana Syriza přitom počítá s tím, že bude muset zmrazit nebo odložit některé předvolební sliby, aby splnila závazky mezinárodních věřitelů.

Podle šéfa řecké obrany Atény nepotřebují třetí plán pomoci, ale „smazání dluhu“ po vzoru londýnské konference z roku 1953. Tehdy byla Německu odpuštěna většina jeho válečných dluhů. „Pokud Řecko exploduje, Španělsko a Itálie budou další na řadě a potom, za určitou dobu, i Německo. Proto musíme nalézt cestu v rámci eurozóny, ne ale takovou, že bude Řecko pořád muset platit,“ varoval Kammenos, který stojí v čele strany Nezávislí Řekové. 

Řecko-německé spory neberou konce

Německý ministr financí včera nezapomněl připomenout, že Řecko nemá své místo mezi zeměmi platícími eurem jisté. Přesto mu dává naději. „Navzdory veškeré nedůvěře, vývoj Řecka byl ke konci loňského roku lepší, než jak byl navržen v záchranném plánu. Takže Řecko není beznadějný případ,“ poznamenal Wolfgang Schäuble. 

Kammenos obvinil Berlín z vměšování se do vnitřních záležitostí Řecka. „Mám pocit, že německá vláda se nás snaží dostat a někteří její členové nás skutečně chtějí vytlačit z eurozóny,“ podotkl politik.

Řecký ministr spravedlnosti před pár dny pohrozil, že když Němci nezaplatí reparace, bude jim zabaven majetek. Berlín už přitom několikrát avizoval, že považuje tuto záležitost za uzavřenou. „Zlato, které si nacisté odvezli do Berlína z Atén, mělo obrovskou cenu. Očekáváme kompenzace za to a také za nucené zapůjčení a zničení archeologických památek,“ řekl. „Všechny ostatní země byly odškodněny“, kromě té naší, dodal. 

Řecké euro
Zdroj: ČT24/ČTK/APA/EXPA

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a od Evropské unie a MMF dostalo ve dvou kolech slíbeno celkem 240 miliard eur (6,6 bilionu korun). Atény musejí výměnou za prodloužení druhého záchranného programu dál pokračovat v reformách a úsporných opatřeních.  

Návrhy Atén nyní analyzují odborníci věřitelských institucí. Řecko má dostat další pomoc jen v případě, že je věřitelé zhodnotí jako dostatečné, a v dalších měsících potvrdí, že vláda své sliby skutečně plní.  

Sliby - chyby?

Řecký ministr financí Janis Varufakis už připustil, že řecká vláda bude nucena „některé“ předvolební sliby zmrazit nebo odložit, aby podmínky mezinárodních věřitelů splnila. Sliby zahrnovaly zrušení velké části úsporných opatření, jako je snížení minimálních mezd a důchodů a zvýšení daní, a také strukturální reformy, jako je propuštění velké části státních zaměstnanců a privatizace státních podniků.

Vydáno pod