Schäuble: Když Řecko nesplní závazky, může přijít o euro i proti své vůli

Berlín – Řecku hrozí odchod z eurozóny, a to i v případě, že by nechtělo. Je o tom přesvědčen německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Zopakoval, že Řecko může o místo mezi zeměmi platícími eurem přijít, protože hrozí, že Athény nedokáží splnit všechny závazky, které po nich jejich partneři a věřitelé vyžadují, a ocitnou se zcela bez peněz. Evropský komisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici však nechce vystoupení Řecka z eurozóny připustit, míní, že by mohlo jít o začátek jejího konce.

Když Wolfgang Schäuble hovořil s rakouskými novináři o situaci Řecka a možnosti, že by vystoupilo z eurozóny, použil termín „Graccident“ (též „Grexident“). Ten označuje nedobrovolné odstoupení Řecka od eura. „Vzhledem k tomu, že odpovědnost a možnost rozhodnutí o tom, co se stane, je pouze na Řecku, a protože my nevíme, co přesně odpovědní činitelé v Aténách dělají, nemůžeme to vyloučit,“ řekl německý ministr financí.

Na řecké požadavky, aby řecký dluh uhradilo Německo jako reparace za druhou světovou válku, Schäuble reagoval sice nepřímo, ale odmítavě. „Problém se nevyřeší tím, že se obětními beránky stanou jiní,“ uvedl. Dodal, že „Evropa je i nadále připravena pomoci Řecku, ale Řecko to také bude muset umožnit“. Zdůraznil přitom, že je přesvědčen, že Řecko je schopné problémy se zadlužením překonat. Míní dokonce, že je Řecko na dobré cestě, ale musí zvýšit konkurenceschopnost. „Řecko si už mnoho let žije nad své možnosti,“ upozornil Wolfgang Schäuble.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble
Zdroj: Wiktor Dabkowski/ČTK/DPA

Moscovici: Grexit by vedl k zániku eurozóny

Eurokomisař Moscovici pak v rozhovoru s německým týdeníkem Der Spiegel varoval, že by vystoupení Řecka – v tomto případě použil obecný termín „Grexit“ a nikoli Schäublův „Graccident“ – bylo pro eurozónu tragédií. „V Evropě se všichni shodujeme, že 'Grexit' by byl katastrofou pro řeckou ekonomiku, ale i pro celou eurozónu,“ řekl eurokomisař, podle kterého by se po vystoupení Řecka všechny trhy ihned začaly ptát, která země je další na řadě. To by podle Pierra Moscoviciho byl začátek konce celé eurozóny.

Bělohradský: Eurozóna je založena na lži (zdroj: ČT24)

V Bruselu dnes proběhla schůzka předsedy Evropské komise Jean-Claudea Junckera s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem. Juncker poté vyjádřil zklamání nad nedostatkem pokroku mezi Řeckem a eurozónou ohledně pokračování úvěrové pomoci této jihoevropské zemi. Stále však prý věří v „politickou vůli“, která problémy vyřeší.