Příliv investic ze zahraničí stoupl loni o 70 procent

Praha – Zahraniční investoři loni v Česku utratili o 70 procent více peněz než v roce předchozím. Příliv přímých zahraničních investic loni stoupl více než o 70 procent na 122,6 miliardy korun. Současně ale zahraniční investice zaostaly za hodnotou roku 2012.

Podle čerstvých údajů České národní banky utratili loni zahraniční investoři v Česku o 50 miliard korun více než v roce 2013. Hodnota je druhá nejvyšší od roku 2008, kdy vypukla světová finanční krize. Nejvíce zahraničních investic loni směřovalo do nemovitostí a služeb pro podniky, celkem zhruba 64 miliard korun. Do peněžního a pojišťovacího sektoru potom investoři přispěli více než 37 miliardami.

Příliv přímých zahraničních investic (PZI) podle odborníků vypovídá o zdraví hostitelské ekonomiky, je vlastně indikátorem vnější ekonomické důvěry v domácí podnikatelské prostředí. V případě České republiky se velmi často uvádí jako motiv pro investice relativně levná a kvalifikovaná pracovní síla, stabilní ekonomické a politické prostředí, výhodná geografická poloha i možnost proniknout současně na domácí i evropský trh. Nejvíce investic ovšem loni nepřišlo z exotických zemí, nýbrž z Německa, jehož investoři v Česku utratili 81 miliard korun.

Loňský PZI činil 122,6 miliardy korun. Po 156miliardové hodnotě z roku 2012 jde o druhé nejvyšší číslo od roku 2008. Podle statistiky ČNB však zaostává za lety 2004–2007, kdy bylo investic vždy ještě více, v roce 2005 činil PZI dokonce 279 miliard korun.

Vydáno pod