Otec privatizace: Euro jsme měli mít už dávno

Praha - Česká republika měla přijmout euro již dávno, prohlásil ekonom a bývalý ministr privatizace Tomáš Ježek. Podle něj je argument kritiků přijetí eura o ztrátě vlastní měnové politiky jedním z „nejhloupějších a nejdrzejších“, protože obhajuje kurzové války. Ježek současně kritizoval intervence České národní banky vedoucí k oslabení kurzu tuzemské měny.

„Argument říká, že tím, že budeme mít euro, nemůžeme vést kurzovou válku, manipulovat s kurzem. Tato možnost ale vlastně znamená, že riziko nezaměstnanosti házím k sousedům přes plot. To je produkt sobectví a nacionalismu. Adaptace ekonomiky se nemá dělat kurzem, ale produktivitou práce, inovacemi,“ vysvětlil Ježek.

ČNB si podle Ježka nemá co pohrávat s kurzem

Ekonom také odmítl intervence ČNB na oslabení kurzu koruny. „Ne kvůli zdražení dovozu, ale centrální banka si principiálně nemá co pohrávat s kurzem. Kurz pak ztrácí informační hodnotu,“ upozornil. Intervence mají pouze krátkodobý efekt a nepřispějí k růstu ekonomiky, míní Ježek.

Česká ekonomika se obecně podle něj slušně rozvíjí: „Podnikat se tu dá. Daňová soustava je neutrální, nepřekáží podnikání. Spíše stále nefunguje správné vymáhání práva. To je stará bolest, ale je to lepší, než bylo.“ Odmítl názory, že by Česko bylo zemí montoven. Třeba v automobilovém sektoru se podle něj dělá i výzkum a inovace.

Euro
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock

Přáním Ježka je, aby postoj Česka k EU a evropskému trhu byl konstruktivnější a kladnější než v minulosti. ČR by měla být tmelem EU, a ne jejím rozkladným prvkem. Případný odchod Řecka z eurozóny pak podle něj není milá událost, ale neohrožuje ji. „Není to nic, co by znamenalo rozpad eurozóny,“ doplnil.

Ježek v neděli oslaví 75. narozeniny. Bývá považován za jednoho z nejvýznamnějších českých ekonomů a duchovního otce privatizace po pádu komunismu. V roce 1990 stanul v čele ministerstva pro správu národního majetku a jeho privatizaci.