O investice na Černovické terase je zájem. Honeywell tam otevřel nové laboratoře

Brno - Bezdrátové letecké přístroje i inteligentní termostaty budou testovat výzkumníci v nových laboratořích americké firmy Honeywell. Jejich výstavba stála téměř čtvrt miliardy korun. Honeywell otevřel v Brně své první výzkumné centrum už před více než deseti lety. Nyní zprovoznil tři laboratoře, ve kterých najde práci tři sta nových zaměstnanců. V nabídce průmyslové zóny Černovické terasy, kde jsou i nové výzkumné haly, je ale ještě další stovka volných pracovních míst.

Inženýři nově zprovozněných laboratoří za desítky milionů se budou věnovat především letectví, automatizaci a řízení. Budou tak za zdmi, kterými nepronikne žádné elektromagnetické záření, testovat fungování elektronických a bezdrátových výrobků - jako jsou mobilní telefony, ale i chytré regulátory. Jejich hlavním úkolem bude zjitit, zda předměty splňují zákonné parametry a neohrožují lidské zdraví.

Hlavní odvětví, kterému se pracovníci ve výzkumném centru věnují, je ale letectví a automatizace. Pro české i zahraniční zákazníky tak vývíjejí nové přistávací systémy, satelitní komunikace o počasí, systémy řízení leteckého provozu nebo simulátory kokpitu. V nově otevřené hale je i testovací pád. Na ní mohou výzkumníci zkoumat speciální navijáky a karabiny, které můžou zachránit život pracovníkům ve výškách.

Během následujících měsíců chce Honeywell v Brně otevřít dalších pět laboratoří. V Brně tak vznikne jejich největší výzkumné centrum v celé Evropě. „Pro tyto prostory se snažíme sehnat 300 nových pracovníků. Nezaměřujeme se ale pouze na tento region. Příkladem je, že zde pracuje 28 různých národností,“ popsal situaci viceprezident Honeywell v České republice Jiří Tomíček. Brno prý podle něj se profiluje jako Silicon Valley a firma se setkává ve svém oboru se stále větší konkurencí.

Nyní v Brně pro firmu pracuje více než 1500 inženýrů v prostorách o rozloze 33 tisíc metrů čtverečních. Asi 70 procent zaměstnanců jsou absolventi brněnského Vysokého učení technického.

Reportáž Jakuba Ščurkeviče (zdroj: ČT24)

Zaměstnance shání i další firmy v průmyslové zóně

Nové pracovníky hledá i soused Honeywellu výrobce elektronových mikroskopů FEI. Ten se do zóny přestěhoval teprve na podzim, předtím sídlil v Technoparku. „Stará lokalita už nám byla malá. Za tři roky jsme se zdvojnásobili. Máme už 600 zaměstnanců a rosteme stejně, jako se zvyšuje náš byznys,“ vysvětlila důvod změny manažerka lidských zdrojů ve společnosti FEI Eva Vacíková. Přiznala ale, že v novém působišti není jednoduché nalézt restaruaci nebo cyklostezku, které by chtěli jejich zaměstnanci.

V pětadvaceti budovách na Černovické terase, z nich část vlastní Honeywell a FEI, pracuje zhruba sedm tisíc lidí. O jednu z nejvýznamnějších průmyslových zón v Česku ale mají firmy stále velký zájem a volné pozemky tam rychle ubývají. „Pořád je ve hře jeden pozemek, který by potřeboval ucelit. K tomu bychom ale potřebovali aby nám město dalo k dispozici pozemek, který byl určený pro Amazon,“ popsal situaci reionální ředitel developerské firmy CTP Invest Tomáš Budař.

Pokud by vedení města s tímto krokem souhlasilo, tak by se průmyslová zóna mohla rozrůst ještě o další čtvrtinu. Strana Zelených, která je v jeho vedení, ale rozšíření zóny už v minulosti nepodporovala. Velká investice amerického Honeywellu je tak asi na nějakou dobu tou poslední.

Společnost Honeywell má v Česku dva výrobní závody. Jedním z nich je právě Environmental and Combustion Controls v Brně a druhým je Honeywell Aerospace v Olomouci. Firma nyní zaměstnává v celé republice víc než 4000 zaměstnanců.

Zdroj: Honeywell.com