Ubytování v Praze? Průměrně za dvě tisícovky

Praha - Letošek hoteliéry v české metropoli určitě potěší. Průměrná cena za pokoj má totiž poprvé překonat dva tisíce korun. Hotely v Praze by měly také ubytovat více hostů. Hotelový byznys ale ožívá po celé Evropě - tedy kromě Švýcarska, od kterého turisty odrazuje silný frank.

Navíc průměrná obsazenost pražských hotelů byla loni nejvyšší od roku 2007, to když dosáhla 70,5 procenta. Hoteliéři těží také ze slabé koruny. „Důvody jsou dva: první je nárůst poptávky v podstatě ze všech teritorií a druhý důvod pokračující dopad poklesu české koruny. Některé firemní akce jsou plánované hodně dopředu, takže vliv slabší koruny má dynamiku,“ vysvětluje odborník na hotelnictví z firmy PwC Jan Musil.

Méně Rusů, ale více Asiatů

Do dražších hotelů přijíždí většinou cizinci. „Většina našich zákazníků jsou Američané, a to jak ze Severní, tak Jižní Ameriky. Ti tvoří polovinu naší klientely. Propad jsme teď sice pocítili u ruského trhu, ale zase k nám přichází více zákazníků z Asie,“ doplňuje generální ředitel hotelu Mandarin Oriental Werner Anzinger.

A tento trend potvrzují i ostatní hotely. Nedostatku zákazníků se nebojí, stejně tak jako mírného zdražení. Průměrná cena za přespání v Praze roste a letos by to mohlo být zhruba o 40 korun. Pokoje v pražských podnicích by proto měly být i letos obsazené více než ze dvou třetin.

Ekonomika ČT24: Pražské hotely stále oblíbenější (zdroj: ČT24)

Hoteliéři přitom spoléhají na sportovní fanoušky. „Jsme opravdu optimističtí. Čeká nás mistrovství světa v hokeji, atletika a další akce, takže naše pražská pobočka počítá s úspěchem i v letošním roce,“ dodává Anzinger.

Praha by se měla v roce 2015 dokonce probojovat mezi pětici měst, ve kterých porostou výdělky hotelů nejrychleji. V evropské konkurenci by se mělo víc dařit jen v Dublinu, Madridu, Londýně a Římě. I tak ale tuzemská metropole zůstává jednou z nejlevnějších.

Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR

„Jsme stále levná destinace, což sem na jednu stranu přivádí turisty, na druhou stranu je dlouhodobý problém České republiky. My si neumíme říct za opravdu dobrou službu o slušné peníze a myslím, že prostor tam ještě je.“

Paříž třikrát dražší než Praha

Češi by se mohli učit třeba v Paříži - tamní hotely letos nabídnou nejdražší ubytování v Evropě. Za pokoj na jednu noc by mohli návštěvníci francouzské metropole zaplatit v průměru 257 eur, tedy více než trojnásobek toho, co v Praze. 

Paříž
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Pictures