Banky si konkurují: Češi platí na poplatcích méně

Praha – Češi zaplatí bankám na poplatcích méně než před šesti lety. Ukázaly to nejnovější údaje asociace peněžních domů. Poplatky v Česku začaly klesat po nástupu nových bank na trh, v reakci je totiž snížila i většina těch tradičních. Na poplatcích i tak tuzemské banky vyberou víc než třeba v Rakousku a Nizozemsku. Za Německem už ale zaostávají.

Každý Čech loni v průměru zaplatil na poplatcích 2 160 korun. Před šesti lety to ale bylo ještě o 200 korun více. „Banky si konkurují také cenou, a to je důvod, proč se výnosy z poplatků v posledních letech snižují,“ vysvětluje náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek.    

V roce 2008 měly banky čisté výnosy z poplatků 26 procent, loni už klesly na 21 %. Vůbec nejvíce zaplatili Češi na poplatcích v roce 2011, kdy to bylo zhruba 39 miliard Kč. Trh rozhýbaly nízkorozpočtové banky, kterým se dosud podařilo přilákat téměř 1,5 milionu klientů. „K přechodu k novým bankám se rozhodla nejprve mladá generace, ti byli otevření zkusit něco nového,“ domnívá se mluvčí Equa Bank Markéta Dvořáčková.     

Bankovní poplatky díky konkurenci klesají (zdroj: ČT24)

Bankéři se ale rozhodli bojovat nejen o mladé, ale i o střední a starší generaci. A tak se poplatky staly jedním z hlavních motivů reklamních spotů. „Ta forma je někdy agresivnější, ale je prostě jiná. Banky se musejí snažit, a snaží se za každou cenu, jak zaujmout,“ tvrdí Denisa Hejlová z katedry marketingové komunikace FSV UK.  

I tak ale zůstávají některé tradiční domy, které politiku nulových poplatků neuznávají: „Nevěříme, že bezpoplatková politika nových bank je dlouhodobě udržitelná. Každá banka má provozní náklady, náklady na kapitál a na rizika,“ stojí ve vyjádření České spořitelny pro ČT.